Українка зібрала на виставці-кораблі в Парижі 15 європейських та американських митців

Українка зібрала на виставці-кораблі в Парижі 15 європейських та американських митців

Фото
Укрінформ
У столиці Франції на культовому річковому човні «Péniche» відбулася мистецька виставка «Zoia’s Ark» (Ковчег Зої), що об’єднала твори 15 сучасних митців з різних країн світу, зокрема з України.

Про це Укрінформу повідомила пресслужба галереї The Meloy Art.

Організаторка виставки Зоя Скоропаденко зібрала на символічному ковчезі на Сені «зразки» творів найрізноманітніших мистецьких напрямків: доповнена реальність, живопис, скульптура, малюнки, кераміка, фотографія, 3D та лінзикулярне мистецтво, графіка, вуличне мистецтво і навіть блискучий приклад виготовлення капелюхів – від власника нагороди Найкращий працівник Франції (Meilleur Ouvrier de France), японсько-французького модельєра Нобукі Хісуме.

Україну на виставці, окрім картин і скульптур Зої Скоропаденко, представляли ліногравюри киянки Олесі Джураєвої та кераміка канадця з вінницьким корінням Дейла Дороша.

«Ідея Ковчега спала мені на думку одразу, коли мене запросили на персональну виставку у приватній галереї на воді. Попри те, що виставка була спланована задовго до потоку катастрофічних заголовків останніх новин, вона лише підкреслила ідею необхідності об’єднання митців та художників з усього світу у символічному прихистку від жахливої хвилі катастроф та сумних, а часом і трагічних новин», – каже Зоя Скоропаденко.

Читайте також: Українські художники, котрі підкорили Париж

Зауважується, що для ліногравюр Олесі Джураєвої перебування на «Зоїному Ковчезі» – справді порятунок. Адже їхня авторка досі залишається у Києві. Після місяців переховування в невеликих селах з родиною, вона нарешті повернулася до своєї майстерні – куди, на жаль, в будь-який момент можуть впасти уламки російської ракети… Те ж саме можна сказати і про рідне місто Зої Скоропаденко – Кривий Ріг.

Мистецтво українських художниць в Парижі має ще й свою особливу місію: цілком мирна і гармонійна графіка Джураєвої чи моделі скульптур Скоропаденко нагадують мирній Франції про те, що за якихось кілька тисяч кілометрів, котрі легко долаються сучасною військовою ракетою, митці досі мусять щодня по кілька разів втікати в бомбосховище і працювати під звуки ППО.

За повідомленням, виставка відбулася в одному з найкращих і найфешенебельніших районів Парижа –  Saint Cloud. Це – паризький квартал мільярдерів, відомий своїми багатими віллами, дивовижним парком і штаб-квартирою приватного авіабудівника Dassault. Річкова приватна галерея «Peniche» розташована навпроти паризького іподрому Лоншамп і поруч із розкішним парком Болонського лісу.

Окрім творів українських мисткинь, на виставці експонувалися поп-ап картини ісландського сучасного художника Сноррі Асмундссона, відомого перфомансами «Танець з мертвими» та «Найкращий піаніст світу».

Також на виставці можна було побачити картини американсько-французької художниці з італійської Лігурії Лінди МакКласкі.

Вуличне мистецтво продемонструє митець з Монако Ентоні Альберті, aka MrOneTeas. Його мистецька кар’єра починалася зі стін його альма-матері Villa Arson – а зараз він створює проекти для Фонду князя Монако Альберта II.

Також на Ковчег потрапив ще один монегаск – мультидисциплінарний художник Жерар Петтіті та його скульптури із серії «Бестіарій».

«Криворіжанка Зоя Скоропаденко, громадянка України, котра живе в Монако, є не лише об’єднуючою ланкою між усіма цими митцями, а й «Ноєм», кураторкою та творцем виставки «Ковчег». Відвідувачі виставки мали можливість ознайомитися із її всесвітньовідомими серіями картин «ТОРСО», «Інтелектуальні пейзажі» та «Нові майстри Помпеї», а також результатами її творчої співпраці з українсько-канадсько-французьким керамістом Дейлом Дорошем та французьким керамістом Бернаром Вітуром», – повідомила пресслужба галереї The Meloy Art.

Також гості виставки могли помилуватися моделлю скульптури Скоропаденко «Надія» (The Hope), котра у 2019 році була встановлена навпроти Національного музею Чорнобиля в Києві.

«Ковчег Зої» є однією із серії міжнародних виставок, створених мистецьким об’єднанням Circle of Zoia та галереєю The Meloy Art.

Нагадаємо, у столиці Франції у березні відбулася виставка «О кераміка!», частина коштів з якої надійде на потреби української армії – фонду «Повернись живим!».

Фото: пресслужба галереї The Meloy Art

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-