У Вінниці покажуть виставку про справжню середньовічну історію українського півдня

У Вінниці покажуть виставку про справжню середньовічну історію українського півдня

Укрінформ
У Вінницькому обласному краєзнавчому музеї 7 липня відкриється виставка «Лендарт і археологія: Україна-Литва», яка розповідає справжню середньовічну історію півдня країни й розвінчує пропагандистські міфи про так звану «новоросію».

Про це йдеться у повідомленні оргкомітету виставки, яке має у своєму розпорядженні Укрінформ.

Зазначається, що на виставці демонструватимуться унікальні артефакти – знахідки Південної середньовічної експедиції Інституту археології НАН України, яка з 2016 року щороку проходила в Тягині Херсонської області. Проєкт представляють організації з Херсона – Центр культурного розвитку «Тотем» і «Культурний центр Україна-Литва».

«За останні роки саме Тягинь подарувала відкриття, які стали знаковими не лише для науки, але й для всієї України, адже вони відновлюють справжню середньовічну історію Півдня. Литовські артефакти, монети часів Улусу Джучі, Кримського ханства і Польщі, прекрасний посуд. І, звісно, неймовірна знахідка 2021 року – булава 15-го століття, символ нашої влади і державності, який було знайдено в 30-ту річницю Незалежності України», - повідомила голова «Культурного центру Україна-Литва» Наталя Бімбірайте.

Читайте також: У Нідерландах українці проведуть біля посольства росії артперфоманс проти війни в Україні

За її словами, у Північному Причорномор’ї задовго до окупації його у XVIII столітті російською імперією жили різні народи, побутували різні культури. А про «цивілізаційну» роль Катерини ІІ взагалі не йдеться, позак високорозвинений центр цивілізації у цих землях був іще у XIV столітті. Тому так звана «новоросія» ніяк не могла бути історичним регіоном, як це стверджує російська пропаганда, позаяк йдеться про окупацію росіянами чужих земель, яка відбувається і наразі.

Спростовують цей міф знахідки Південної середньовічної експедиції, які представлені в експозиції. Напередодні війни їх вдалося вивезти з Херсона, що, власне, їх і врятувало. Частина з них була пошкоджена внаслідок недбалого зберігання, але вже відреставрована.

Експедицію в Тягинь, яка була запланована на 2022 рік, довелося скасувати через військове вторгнення росії. Литовські партнери запропонували не лише значну допомогу для військових та цивільного населення Півдня України, але й запросили вчених та митців взяти участь в археологічній експедиції в Акмянє (Північ Литви). Відтак, на виставці разом з археологічними знахідками можна буде побачити роботи, які створили в Литві українські автори Маргарита Журунова, Богдан Локатир, Анастасія Мусловець, Володимир Ходак.

Поблизу Акмянє археологи досліджували середньовічне місто, яке було повністю зруйноване під час Другої світової війни, і українські митці побачили багато паралелей між цією історією і тим, що зараз відбувається в Україні – зруйновані міста, втрачені родини і будинки. Проте в своїх роботах вони показали не лише трагедію, яка несе з собою війна, але й невідворотність відродження і повернення на свою землю.

Читайте також: Вцілілі картини: у Варшаві презентували виставку про Україну художниці Оксани Бойко

Як повідомляв Укрінформ, у Києві, у межах презентації досліджень мультикультурних процесів середньовічної України, 16 лютого відкрили виставку «Фортеця Тягинь», присвячену археологічним дослідженням на Херсонщині та розповіли про міжнародну співпрацю митців та археологів Литви та України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-