Зеленський закликав ООН позбавити росію повноважень у Генасамблеї за порушення Статуту

Зеленський закликав ООН позбавити росію повноважень у Генасамблеї за порушення Статуту

Відео
Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський закликав ООН позбавити російську федерацію як державу-терориста повноважень у Генасамблеї та у Раді Безпеки.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це він заявив на засіданні Радбезу ООН, присвяченому обговоренню обстрілів російськими військами цивільних осіб в Україні.

«Я закликаю вас позбавити делегацію держави-терориста повноважень в Генеральній Асамблеї ООН, і це можливо. росія не має права залишатись у Радбезі. І цей шлях не занадто тернистий, як декому може здаватися, якщо виявити послідовність і належну політичну волю», - сказав Зеленський, пославшись на відповідні статті Статуту ООН.

Читайте також: Зеленський домовився з прем'єр-міністром Белізу про підтримку в ООН

Президент також наголосив, що Організація вже має достатню силу, щоб притягнути до відповідальності державу-терориста. За словами Зеленського, Статут ООН також передбачає можливість створення спеціального міжнародного трибуналу для розслідування дій російських окупантів на українській землі. «Слово "геноцид" неодноразово звучало», - додав Глава держави.

Президент нагадав, що Статут ООН покладає на Раду Безпеки «головну відповідальність за підтримання міжнародного миру і безпеки». Водночас стаття 6 розділу 2 Статуту чітко говорить, що «член Організації, який систематично порушує принципи, встановлені в цьому Статуті, може бути виключений з Організації Генеральною Асамблеєю за рекомендацією Ради Безпеки».

Читайте також: Зеленський поговорив зі Столтенбергом перед самітом НАТО

"Хоча росія порушує фундаментальні принципи ООН і міжнародного правопорядку, вона досі не притягнута до відповідальності саме на глобальному рівні. Вона досі залишається у структурах ООН і навіть користується привілеями крісла, яке займає, – крісла постійного члена Ради Безпеки ООН", - зазначив Зеленський. 

Він також підкреслив, що росія не має права брати участь в обговореннях і голосуваннях щодо війни проти України, яка є неспровокованою і просто колонізаторською з боку росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-