Битва за Україну. День сто двадцять п’ятий

Битва за Україну. День сто двадцять п’ятий

Укрінформ
ЗСУ успішно ведуть контрнаступ на Херсонському та Запорізькому напрямках

В Україні сьогодні відзначають День Конституції. США ввели заборону на імпорт золота з росії, а Канада запровадила новий пакет санкцій проти рф. Українські захисники відбили спроби штурму російських військ на Слов’янському та Харківському напрямках, зупинили наступ ворога поблизу населеного пункту Спірне Донецької області. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сто двадцять п’ятий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 7 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «...Норми Конституції дають змогу розшифрувати генетичний код нашої нації. Знайти відповідь на два головних питання: що таке Україна і хто такі українці?».

  1. Анджей Дуда, президент Польщі: «Напередодні саміту НАТО в Мадриді росія вчинила черговий воєнний злочин проти мирного населення. Цього разу в Кременчуці. Відповіддю на обстріл торговельного центру, переповненого невинними людьми, має бути посилення військової підтримки України, захисників Європи».

  1. Еммануель Макрон, президент Франції: « росія не може і не повинна перемогти... Агресія на українській землі має єдину мету — капітуляція України. Це не називається переговорами. Тому ми продовжимо санкції проти росії, продовжимо підтримувати Україну та її народ».

  1. Дмитро Кулеба, глава МЗС України: «Огидно спостерігати за російськими реакціями на ракетний удар рф по Кременчуку. Звичайні росіяни радіють у соцмережах. російські дипломати та чиновники поширюють божевільні теорії змови, заперечуючи, що удар взагалі був. росія - країна вбивць і відвертих брехунів»

  1. Міхал Дворчик, голова канцелярії прем’єр-міністра Польщі: «Ця знищена українськими військовими російська військова техніка є свідченням того, що рішучість, відвага і професіоналізм дозволяє перемагати російську армію. Якби не героїчний опір і відважність українських військових і добровольців – звичайних цивільних людей, які щойно взяли до рук зброю, дуже ймовірно, що російські танки сьогодні б стояли біля польського кордону. Тому українська армія, боронячи свою країну, захищає також Польщу та інші країни Європи».

  1. Валерій Залужний, Головнокомандуючий ЗСУ: «Ворога потрібно знищити тут і зараз, інакше він не зупиниться. Ми це можемо зробити. Наші люди готові ціною власних життів захистити свою державу і своїх дітей, але нам потрібно більше зброї і боєприпасів. Сподіваюся, що разом із партнерами ми зможемо здолати агресора і не допустити поширення цього збройного конфлікту на інші країни».

  1. Герман Галущенко, міністр енергетики України: «Україна, як головуючий в 2022 році учасник Energy Community, готова підставити своє плече та стати надійним партнером Європи у забезпеченні сталого газопостачання цього опалювального сезону. Наші ПСГ – найбільші в Європі і ми пропонуємо їх для зберігання запасів газу європейських країн».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 28 червня

  • На Харківському українські воїни відбили штурм і змусили окупантів відійти в районах н/п Дементіївка, Довгалівка та Залиман.
  • На Слов’янському напрямку наші війська зупинили ворожий штурм в напрямках сіл Долина та Мазанівка. Загарбники відійшли.
  • На Лисичанському противник не припиняє спроби взяти під контроль автодорогу Бахмут – Лисичанськ, наступав у напрямку населеного пункту Спірне, успіху не мав, відійшов.

Війська рф намагаються оточити ЗСУ в районі Лисичанська – Міноборони

ЗСУ успішно ведуть контрнаступ на Херсонському та Запорізькому напрямках і продовжують військову операцію на острові Зміїний - ОК "Південь"

З Криму через Мелітополь на схід та у зворотньому напрямку рухається російська техніка.– Олександр Старух, голова Запорізької  ОВА

Українські війська успішно завдають удари глибоко в російські тили – розвідка Британії

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Окупанти вбили в Україні 341 дитину і понад 622 дітей поранили.

російські війська запустили ракету по СТО у Дніпрі. Під завалами знаходяться люди – Борис Філатов, мер міста

Унаслідок ракетного удару по торговельному центру “Амстор” у Кременчуці Полтавської більш як 20 загиблих і  щонайменше 59 постраждалих. Розбір завалів триває.

Чинного мера Херсона Ігоря Колихаєва затримали російські загарбники.

«УКРІНФОРМ»: Ігор Колихаєв відмовився співпрацювати з окупаційною владою міста, але не зважаючи на погрози залишився і працював у місті, допомагаючи містянам.

Україна повернула тіла 46 військових, з них 21 – захисники “Азовсталі”. Також із полону звільнено 16 військових і 1 цивільного, серед них п’ятеро - важко поранені.

Ситуація в областях станом на 8:00 28 червня:

  • Харків: внаслідок обстрілів Немишлянського та Салтівського районів постраждали 30 осіб, 5 –  загинули. Обстрілів зазнавали Харківський, Богодухівський, Чугуївський райони. В Чугуївському районі поранено 2 людини, в Богодухівському – 1 людину поранено.
  • Луганщина: 27 червня з реактивних систем залпового вогню окупанти відкрили вогонь по скупченню місцевих жителів Лисичанська, які вийшли поповнити запаси питної води. 8 людей загинули на місці, серед них одна дитина, ще 21 особу поранено. За добу в області 11 загиблих 22 поранених цивільних.
  • Донеччина: за добу – обстріли всієї лінії фронту, загинуло 2 цивільних, 6 отримали поранення.
  • Миколаївщина: вночі по Миколаєву випустили близько 11 ракет, частину з них збили сили ППО. Обстрілів зазнало місто Очаків, влучено по території міського ринку, по будівлі палацу культури, в приватний сектор, а також у житлові будівлі, 3 людей загинуло, з них 1 дитина. Поранено семеро людей.

УКРАЇНА

В Україні сьогодні відзначають державне свято - День Конституції.

Володимир Зеленський уже вдруге зустрівся з голлівудським актором Шоном Пенном, який знімає фільм про україно-російську  війну.

Прокуратура перевірить дії службових осіб торговельного центру «Амстор» у Кременчуці, які не забезпечили евакуацію під час повітряної тривоги.

На Харківщині виші та школи готуються до дистанційної форми навчання

У Державній службі з надзвичайних ситуацій створюється 80 нових піротехнічних підрозділів для проведення розмінування території України.

Укрпошта розпочала продаж нової марки "Українська мрія".

«УКРІНФОРМ»: Марки "Українська мрія" вийшли накладом у 3 млн примірників, кожен покупець зможе придбати до 2 листів марок та до 5 конвертів і 5 листівок.

В Івано-Франківську з аукціону продають бофон ОУН, який випустили у Британії у 1949 році. Виручені кошти скерують на придбання авто для ЗСУ.

Упродовж неповних двох місяців діяльності на платформу United24 надійшло понад 62,8 млн доларів.

«УКРІНФОРМ»: Гроші надсилають з України, а також з США, Німеччини, Франції, Канади, Великої Британії, а найпопулярнішим напрямком донатів є оборона і розмінування.

ЕКОНОМІКА

28 червня Мінфін розмістив облігацій внутрішньої державної позики на суму понад 2 млрд грн.

Уряд зобов’язав державні та місцеві органи влади та підприємства проводити спрощені закупівлі від 50 тис. грн в електронній системі Prozorro.

На найбільшому ринку країни «Барабашово» (Харків) відновили торгівлю 30% підприємців.

Україна у червні імпортувала майже 600 тисяч тонн нафтопродуктів, що на 50% більше порівняно із травнем.

Мінсоцполітики спрямувало черговий транш у 6,2 млрд грн на виплати внутрішньо переміщеним українцям, загалом уряд виплатив близько 17,2 млрд грн 2,3 млн громадян.

На відновлення Чернігівської ТЕЦ  потрібно близько 803 млн гривень.

АТ "Укрпошта" відкрило офіційний магазин на американській платформі електронної комерції Amazon  і стає першою поштовою компанією у світі, яка це зробила.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

У Мадриді розпочався триденний саміт НАТО, який керівництво Альянсу визначило як «саміт трансформації» з метою реагування на сучасні виклики у сфері безпеки та неспровоковану війну росії проти України.

Болгарія прийняла рішення вислати з країни 70 працівників посольства рф у Софії через підозру у шпигунстві.

«УКРІНФОРМ»: Раніше більше 20 країн вислали дипломатів рф, проте Болгарія встановила рекорд, виславши таку кількість працівників посольства.

США заборонили імпорт золота з РФ і ввели санкції проти майже 100 росіян і компаній

Сьогодні відбудеться позачерговк засідання Радбезу ООН для обговорення удару по Кременчуку й обстрілів росіянами мирного українського населення.

«УКРІНФОРМ»:На засіданні ООН потрібно було б не тільки обговорювати і засуджувати терористичні напади росії, а нарешті знайти спосіб, щоби взяти на себе відповідальність і вигнати рф з Радбезу ООН. Як мінімум.  

ЄС розпочав постачання Збройним силам України понад 90 вантажівок підвищеної прохідності. Париж відправить в Україну “значну кількість” бронетранспортерів.

Уряд Фінляндії ухвалив рішення виділити додаткові 70 млн євро на розвиток співпраці та гуманітарну допомогу Україні.

Країни G7 продовжуватимуть підтримувати міжнародні зусилля з притягнення Ірану до відповідальності за збиття пасажирського літака рейсу PS752 авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України".

Канцлер ФРН Олаф Шольц і президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн готують конференцію з відбудови України.

Оператори системи передачі (ОСП) континентальної Європи ENTSO-E погодили відновлення експорту електроенергії з України до Європейського Союзу з 30 червня.

Канада запровадила новий пакет санкцій проти росії через її вторгнення в Україну.

ВОРОГ

Прессекретар президента росії дмитро пєсков заявив, що Україна може закінчити війну до кінця доби, якщо складе зброю та капітулює.

«УКРІНФОРМ»: Українці і ЗСУ ніколи не складуть зброю і будуть битися поки останній російський окупант не здохне на нашій землі! А щодо подібних заяв, то нас би цілком влаштувало аби пєсков до кінця дня повісився.

роскосмос оприлюднив супутникові світлини місця проведення саміту та тих самих "центрів прийняття рішень", які підтримують українських націоналістів" у США, Великобританії, Франції, Німеччині, Іспанії.

росія ввела санкції проти сім'ї президента Байдена і осіб, причетних до групи «Макфола-Єрмака».

Заступник голови радбезу рф медведєв сказав, що спроби посягнути на окупований рф півострів Крим будуть розглядатися як оголошення війни російській федерації.

«УКРІНФОРМ»:Секретар українського Радбезу пан Данилов уже відповів, що Крим довго не визволятимуть – це буде зроблено в один крок і швидко. Власне, інакше з кремлівськими покидьками розмовляти не варто.

Міжнародне рейтингове агентство Moody's підтвердило, що росія зазнала дефолту за зовнішнім боргом через нездатність здійснювати відсоткові платежі.

«УКРІНФОРМ»: Нарешті це сталося. Коли росія вийде з дефолту? Мабуть, коли путін здохне. І те не одразу

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-