«Група семи» створила Глобальний альянс з продовольчої безпеки

«Група семи» створила Глобальний альянс з продовольчої безпеки

Укрінформ
Лідери «Групи семи» докладатимуть зусиль для підвищення глобальної продовольчої безпеки та захисту найуразливіших верств населення, по яких продовольча криза загрожує вдарити найбільше.

Про це йдеться у заяві G7 про глобальну продовольчу безпеку, передає Укрінформ.

«Ми переконані, що цю багатовимірну кризу можна вирішити лише спільними глобальними зусиллями. Тому на підтримку Групи ООН з глобального реагування на кризи з питань продовольства, енергетики та фінансів (GCRG ООН) ми створюємо Глобальний альянс з продовольчої безпеки спільно зі Світовим банком як скоординовану та солідарну відповідь на майбутні виклики», - зазначається в документі.

Це означає, що держави G7 беруть на себе зобов’язання надати додаткові 4,5 мільярда доларів США для захисту найбільш уразливих верств населення від голоду та недоїдання. Це збільшує загальну суму спільного зобов'язання семи держав щодо глобальної продовольчої безпеки цього року до понад 14 мільярдів доларів.

У заяві зазначається, що у 2022 році, за даними ООН, до 323 мільйонів людей у всьому світі перебуватимуть у стані «гострої продовольчої нестабільності» або перебуватимуть у групі високого ризику, що стане новим рекордом. До цього призвели як численні взаємопов’язані кризи, так і загарбницька війна росії проти України, включаючи блокування експортних шляхів українського зерна. «Це різко посилює кризу голоду, спричиняє збої в сільськогосподарському виробництві, ланцюгах поставок і торгівлі, які призвели до безпрецедентного рівня світових цін на продукти харчування та добрива, за що росія несе величезну відповідальність», - наголошується у заяві.

Її підписанти продовжать стежити, щоб санкції не були спрямовані на продовольство та дозволяли вільний потік сільськогосподарської продукції, в тому числі з росії.

Своїм завданням найзаможніші країни світу бачать підвищення продуктивності сільського господарства, особливо в найбільш постраждалих країнах і підтримку виробництва агропродукції на місцях. Вони хочуть подбати про уникнення дефіциту добрив і пропагують альтернативи неорганічним добривам.

Читайте також: G7 підтримає український аграрний сектор

Лідери Сімки також закликали всі країни уникати надмірного накопичення продовольства, що може призвести до подальшого підвищення цін. Водночас вони обіцяють тримати відкритими свої продовольчі та сільськогосподарські ринки та закликають усіх партнерів уникати необгрунтованих обмежувальних торговельних заходів, які підвищують нестабільність ринку і, таким чином, ризики для продовольчої безпеки.

G7 підтвердила мету «позбавити 500 мільйонів людей від голоду та недоїдання до 2030 року».

Лідери країн «Групи семи» закликали партнерів, у тому числі приватний сектор, приєднатися до них у зусиллях із підвищення солідарності щодо найбільш уразливих верств населення.

Як повідомлялося, саміт G7 проходив 26-28 червня в баварських Альпах. У сесії, присвяченій питанням продовольчої безпеки та клімату, взяли участь також лідери запрошених держав, що розвиваються, з Африки, Азії та Латинської Америки.

Фото: Michael Kappeler/dpa

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-