Російський суд у понеділок оголосить вирок чотирьом фігурантам «алуштинської групи»

Російський суд у понеділок оголосить вирок чотирьом фігурантам «алуштинської групи»

Укрінформ
У Південному окружному військовому суді Ростова-на-Дону пройшло заключне слухання алуштинської групи «справи Хізб ут-Тахрір», фігурантів якої звинувачують в «організації та участі в терористичній діяльності на території Криму». У понеділок суд оголосить їм вирок.

Про це у Фейсбуці повідомляє Кримська солідарність, передає Укрінформ. 

«Суд закінчив розглядати «справу» алуштинської групи і готовий оголосити вирок у понеділок», - йдеться в повідомленні.

На думку захисту, вина підсудних не доведена.

«Вина підсудних не доведена, а докази сфальсифіковані. Суд не дав висловитися трьом підсудним у дебатах через кримськотатарськоу мову. Це буде включено до апеляційної скарги, яка надійде в разі обвинувального вироку», - пояснив адвокат Сіяр Панич.

Від імені всіх підсудних виступив Руслан Нагаєв. Він заявив, що «мусульмани Криму - не злодії, а звинувачення побудоване на брехні і не має доказів».

Читайте також: Українському політв'язню на суді РФ забороняли говорити кримськотатарською – Денісова

Наступне засідання щодо Руслана Нагаєва, Ленура Халілова, Руслана Месутова й Ельдара Кантімірова відбудеться 16 серпня.

Раніше держобвинувач вимагав Ленуру Халілову 19 років позбавлення волі з обмеженням на рік і дев'ять місяців, Руслану Месутову - 18 років з таким же строком обмеження, Руслану Нагаєву -18 років з строком обмеження після звільнення рік і шість місяців, а Ельдару Кантімірову - 14 років з обмеженням волі на строк один рік.

Як повідомлялося, 10 червня 2019 року після обшуків у будинках кримських татар в Алушті затримали, а потім заарештували Руслана Месутова, Руслана Нагаєва, Ельдара Кантімірова й Ленура Халілова.

У травні 2020 року ФСВП (Федеральна служба виконання покарання - ред.) конвоювала їх у СІЗО-1 Ростова-на-Дону.

Читайте також: Суд РФ відмовився викликати експертів у справі кримських татар, яким «світить» по 19 років

Арешт члена релігійної громади «Алушта» Месутова стався за 2 тижні до судового засідання, на якому мав розглядатися позов релігійної громади «Алушта» до так званої Раді міністрів в особі «Міністерства майна» Криму.

Позов був поданий у зв'язку з тим, що місцевій релігійній громаді в користування була передана міська мечеть розпорядженням Ради міністрів ще в 1994 році. Пізніше, без скасування акту про передачу, мечеть була передана ДУМК (Духовне управління мусульман Криму).

18 липня 2019 року Європейський парламент прийняв резолюцію, в якій є заклик до Росії звільнити всіх українських політв'язнів, включаючи фігурантів даної кримінальної справи.

23 вересня 2020 року правозахисний центр «Меморіал» визнав фігурантів алуштинської групи «справи Хізб ут-Тахрір» Кантімірова, Месутова, Нагаєва й Халілова політичними в'язнями і зажадав їхнього негайного звільнення.

Фото: Кримська солідарність

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-