Україна направить у Гаагу чергове повідомлення щодо подій у Криму

Україна направить у Гаагу чергове повідомлення щодо подій у Криму

Укрінформ
Невдовзі Офіс генерального прокурора направить до Міжнародного кримінального суду чергове інформаційне повідомлення щодо подій у Криму.

Як передає Укрінформ з посиланням на Офіс генпрокурора, про це генеральний прокурор Ірина Венедіктова заявила на першому засіданні Міжнародної ради експертів з питань злочинів, учинених в умовах збройного конфлікту.

До роботи в Міжнародній раді долучились заступник міністра юстиції – уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Іван Ліщина, заступник міністра закордонних справ Євгеній Єнін, постійний представник Президента України в АР Крим Антон Кориневич, доцентка кафедри міжнародного права Національного юридичного університету ім. Я. Мудрого та директорка Центру міжнародного гуманітарного права і перехідного правосуддя Оксана Сенаторова, віцепрезидент Української асоціації міжнародного права Тимур Короткий, перший віцепрезидент Української асоціації міжнародного права Микола Гнатовський, засновник ГО «Регіональний центр прав людини» Роман Мартиновський, головний редактор сайту Цензор.нет Юрій Бутусов та журналістка і координаторка Медійної ініціативи за права людини Ольга Решетилова.

Основною метою створення Міжнародної ради експертів є залучення іноземних і міжнародних фахівців, національних експертів з міжнародного гуманітарного та міжнародного кримінального права, а також представників неурядових правозахисних організацій задля вивчення досвіду розслідування воєнних злочинів і злочинів проти людяності та розробки національних стандартів у цій галузі.

«Ця міжнародна експертна платформа дасть змогу нам виробити дорожню мапу з розслідування злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту в Криму і на сході України, а також притягнення до відповідальності причетних за вчинення воєнних злочинів та злочинів проти людяності в усіх юрисдикціях. Ми працюємо в багатьох векторах одночасно: триває розслідування і скерування справ у національні суди, також ми активно взаємодіємо з Міжнародним кримінальним судом, крім цього співпрацюємо з колегами з інших країн, які переслідують своїх громадян за незаконну участь в бойових діях на Донбасі. Тому на цьому новому майданчику буде міжінституційна координація і єдине інформаційне поле для усіх зацікавлених сторін», - заявила Венедіктова.

Експерти зазначили, що готові долучитися до підготовки фахівців слідчих підрозділів, що будуть створені в СБУ та Нацполіції і спеціалізуватимуться на злочинах, вчинених в умовах збройного конфлікту. Базою для проведення навчання буде Тренінговий центр прокурорів.

Також фахівці акцентували, що необхідно ініціювати поглиблення знань в цій галузі і для суддів.

«Переконана, що з таким потужним експертним складом наша Міжнародна рада зможе напрацювати методологію та рекомендації для прокурорів, слідчих і суддів. Крім цього, ми поставимо за мету розробити бачення або стратегію державної політики в кримінальній юстиції щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту. Серед першочергових завдань також комунікація щодо ратифікації Україною Римського статуту Міжнародного кримінального суду», - додала генпрокурор.

Венедіктова відзначила надзвичайно важливу роль представників неурядових правозахисних організацій, які всі роки збройного конфлікту та окупації активно допомагали правоохоронцям у зборі доказів для передачі до Міжнародного кримінального суду. Також вона повідомила, що невдовзі Офіс генпрокурора направить до МКС чергове інформаційне повідомлення щодо подій у Криму.

Міжнародна рада експертів з питань злочинів, учинених в умовах збройного конфлікту/Фото: ОГП

Читайте також: У СБУ та Нацполіції створять «департаменти війни»

Як повідомляв Укрінформ, у червні Венедіктова під час наради у Костянтинівці Донецької області із керівниками прокуратур областей, які перебувають в епіцентрі зони операції Об’єднаних сил та межують із нею, заявила, що робота зі збору доказів порушень законів та звичаїв війни має здійснюватися системно.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-