Правозахисники розповіли про оборудки окупантів із землею у Криму

Правозахисники розповіли про оборудки окупантів із землею у Криму

Укрінформ
Українські правозахисники ідентифікували в Криму і Севастополі майже 4 тисячі осіб, у яких окупаційна влада незаконно вилучила земельні ділянки та нерухомість.

Про це в Укрінформі на презентації тематичного огляду «Крим без правил: окупована власність» повідомив адвокат, експерт Регіонального центру прав людини Роман Мартиновський, передає кореспондент агентства.

«Ми провели моніторинг в судовій сфері, що дозволило нам ідентифікувати 3984 жертви порушення права власності в окупованому Криму. Це тільки ті жертви, яких нам вдалося ідентифікувати... З цієї кількості жертв 3728 - втратили право власності на свої земельні ділянки, а 256 - втратили нерухоме майно через його пошкодження або знесення органами окупаційної влади», - повідомив Мартиновський.

Правозахисник підкреслив, що найбільше від дій окупантів постраждали в Севастополі - там загальна кількість жертв порушення права власності склала 95,2% від загального числа незаконного вилучення майна.

За словами експерта, найбільша кількість порушень прав власності була зафіксована в 2017 році - тоді окупаційними судами було прийнято понад 70% рішень по всіх справах про незаконне вилучення майна в Криму і Севастополі.

Як пояснив Мартиновський, для досягнення "результативності" в незаконному вилученні власності окупаційна влада Севастополя уклала договір з приватною юридичною компанією, яка при подачі 2900 судових позовів проти власників земельних ділянок використовувала кошти з держбюджету.

Читайте також: ЄС засудив мілітаризацію Криму та обмеження судноплавства через Керченську протоку

«Тобто влада використовувала дуже цинічний підхід, коли населення примушують платити податки, а потім за рахунок цих податків населення позбавляють прав на його власність», - зазначив Мартиновський.

Крім того, за його словами, людей позбавляли власності на основі довідок про те, що архіви нібито не мають оригінали документів, які свідчать про право власності громадян.

«Друга «інновація» окупаційної влади полягала в тому, що на запит так званих прокурорів архів м.Севастополя давав довідки про те, що в матеріалах архіву відсутні оригінали розпоряджень відповідних українських органів державної влади, на основі яких громадяни отримували право власності на земельні ділянки. І незважаючи на те, що у людей були оригінали цих документів на руках, суди погоджувалися з тим, що оригінали документів відсутні і приймали рішення про позбавлення права власності людей на землю», - розповів експерт.

За його словами, Центром прав людини були зафіксовані масові переписування текстів рішень судів, в яких змінювалися тільки прізвище жертв і адреси земельних ділянок. При цьому судові рішення приймалися протягом 20-30 хвилин, включаючи підготовку прийняття тексту рішення і його проголошення.

Як підкреслив Мартиновський, про ступінь розпачу людей і рівень їх покірності свідчить той факт, що з апеляцією на прийняті незаконні рішення про вилучення власності звернувся лише кожний третій постраждалий.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-