КримSOS під посольством РФ у Києві нагадав про насильницькі зникнення на півострові

КримSOS під посольством РФ у Києві нагадав про насильницькі зникнення на півострові

Відео
Укрінформ
Біля посольства РФ в Києві команда громадської організації КримSOS провела 60-ту щомісячну акцію на підтримку жертв насильницьких зникнень в окупованому Криму та їхніх рідних під назвою "Коли ви повернетесь".

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Мета нашої акції — нагадати українському суспільству про жертв насильницьких зникнень в Криму і вселити надію, що зниклі - живі, і рано чи пізно вони повернуться до своїх родин і у свої будинки", - сказав аналітик КримSOS Євген Ярошенко.

Він повідомив, що впродовж 2014-2016 років в Криму жертвами насильницьких зникнень стали 44 людини. Пізніше 19 з них знайшли живими і вільними, троє виявилися в місцях несвободи, одного — екстрадували, шістьох було знайдено мертвими. Про долю 15 людей досі нічого невідомо.

Читайте також: Після окупації у Криму зафіксували 43 випадки насильницьких зникнень - ООН

"Це Валерій Ващук, Іван Бондарець, Василь Черниш, Тимур Шаймарданов, Сейран Зінедінов, Іслям Джеппаров, Джевдет Іслямов, Ескендер Апселямов, Федір Костенко, Мухтар Арісланов, Арлен Терехов, Руслан Ганієв, Арсен Алієв, Ескендер Ібраїмов та Ервін Ібрагімов", - нагадав Ярошенко.

За його словами, викрадення людей у Криму — це тактика російської влади із залякування місцевого населення, проти якої необхідно боротися.

"Ми тут вкотре збираємося для того, аби нагадати про те, що потрібно добиватися правди, потрібно задіювати всі національні, всі міжнародні механізми, щоб всі 15 жертв насильницьких зникнень, про чию долю невідомо, були знайдені. Щоб змусити Росію відповісти на багато запитань", - сказав активіст.

Учасники акції “Коли ви повернетесь” звернулися безпосередньо до кожного з 15-ти зниклих безвісти.

Читайте також: КримSOS передала в ООН докази викрадення окупантами Ервіна Ібрагімова у 2016 році

Наприклад, Євген Ярошенко звернувся до Ервіна Ібрагімова: "Привіт, Ервіне! Цього місяця у тебе був день народження. Ми хотіли тебе привітати, але ми не знаємо куди відправляти тобі подарунок і листівки. Сподіваємось, що наступного року ми зможемо привітати тебе особисто".

Він також звернувся до Тимура Шаймарданова і Сейрана Зінедінова, які в березні 2014 року створили в Криму громадську організацію "Український дім", яка об'єднувала прихильників територіальної цілісності України.

"Повертайтеся, у нас попереду ще багато справ", - сказав Ярошенко.

Акції громадської організації КримSOS почалися в червні 2016 року - через місяць після викрадення члена Бахчисарайського регіонального меджлісу, члена виконавчого комітету Всесвітнього конгресу кримських татар Ервіна Ібрагімова.

За Ібрагімовим стежили ще з 2014 року, а пропав він в ніч з 24 на 25 травня 2016 року.

Камера зовнішнього спостереження зафіксувала, як на об'їзній дорозі Бахчисарая його машину зупинили люди в формі ГІБДД РФ на білому мікроавтобусі з номерами Воронезької області. На записі видно, як Ервін намагався втекти від переслідувачів, але його силою посадили в мікроавтобус.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-