Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Неймовірні пригоди китайців у Криму, або Як розвінчуються міфи російської пропаганди

Неймовірні пригоди китайців у Криму, або Як розвінчуються міфи російської пропаганди

Блоги
Укрінформ
Підтримувати та співпрацювати з невизнаною територією – те саме, що кидати виклик міжнародному співтовариству

Маніпуляційні заяви російських пропагандистів про нібито наміри Китаю розпочати співпрацю з окупованим Кримом у туристичному бізнесі зазнали фіаско. Виявляється, не було ніякого «представницького та офіційного» візиту, а просто кримські краєвиди та, мабуть, перспективи розширити свій бізнес привабили звичайних торговців московських ринків китайського походження. Усі троє учасників «офіційної делегації Китаю до Криму» впродовж багатьох років живуть у Москві, особисто знайомі та займаються продажем товарів на московських ринках «Москва» і «Садовод». Про це повідомляє російський медіаресурс «Медуза». Але ж усе так гарно починалося, який інформаційний привід для роспропу вкотре не встояв під натиском упертих фактів!

Фактично впродовж усього березня факт відвідин «делегації» з Китаю смакували російські ЗМІ та «влада» окупованого Криму. «Делегати», за розповідями окупантів, відвідали виноробні господарства, курорти, навіть встигли взяти участь у якомусь «круглому столі». Чи був він справді круглим – не знаємо, але фото китайців з келихами кримського вина активно поширювалися і в соціальних мережах, і в ЗМІ окупантів. Тож ситуація з китайським візитом набула не лише розголосу, а й дивного відтінку, який ніяк не на користь стосункам країн.

Додав свого й український нардеп від ОПзЖ Вадим Рабінович, назвавши візит китайської делегації до Криму не інакше, як «хід у відповідь» у зв’язку з позицією України щодо «Мотор Січі». Цей слоган відразу ж підхопили російські ЗМІ, а китайській владі довелося реагувати і коментувати ситуацію. Так, спікер МЗС КНР Чжао Ліцзянь заявив із цього приводу, що «позиція Китаю з питання Криму послідовна», додавши прохання не політизувати ситуацію, адже деякі китайські компанії, виходячи з історично сформованих зв’язків і практичних потреб, здійснюють обміни і співробітництво з Кримом на ринкових принципах. Відбулася і зустріч заступника міністра закордонних справ України Євгена Єніна з послом Китаю в Україні Фань Сяньжуном, який також запевнив у незмінності підходів уряду Китаю до тимчасової окупації Криму, зокрема щодо підтримки територіальної цілісності та суверенітету України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Коментуючи ситуацію з підприємством «Мотор Січ», Єнін підкреслив, що Україна поважала і поважатиме іноземні інвестиції, а також суворо дотримуватиметься взятих на себе міжнародних зобов’язань у цій сфері. 

Нагадаємо, що  «Мотор Січ» – серед найбільших світових виробників двигунів для авіаційної техніки, а також промислових газотурбінних установок, продукція якого постачається більш ніж до 100 країн світу. Ще у грудні 2019 року президент компанії «Мотор Січ» Вʼячеслав Богуслаєв підтвердив продаж акцій підприємства китайським компаніям Skyrizon Aircraft Holdings і Xinwei Technology, які мали б отримати понад 50%, тобто контрольний пакет. Але Антимонопольний комітет України не затвердив цю угоду. Ще понад 25% акцій мали залишитися в «Укроборонпрому». Коментуючи ситуацію з підприємством  «Мотор Січ», аналітики зазначають і реальний ризик того, що китайська сторона може продати українські військові технології Росії, яка реально відчуває втрату продукції «Мотор Січі» на своїх заводах.

Як відомо, 28 січня 2021 року президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про запровадження санкції проти китайських компаній, які претендують на купівлю «Мотор Січі». 29 січня президент підписав указ про введення в дію рішення РНБО, яким застосовуються санкції до двох громадян КНР та компанії, які представляють інтереси китайських інвесторів, що претендують на купівлю «Мотор Січі». Згідно з рішенням РНБО і указом Зеленського, введені на три роки санкції передбачають, зокрема, блокування активів, обмеження торгових операцій, часткове або повне припинення транзиту ресурсів, польотів і перевезень по території України. Серед інших обмежень – запобігання виведення капіталів за межі України, повна заборона здійснення операцій з цінними паперами, емітентами яких вони є, заборона на придбання підприємств в Україні. 

Повертаючись до «офіційного візиту» китайської «делегації», варто, мабуть, згадати й той факт, що в очікуванні нового курортного сезону окупанти в Криму намагаються хоч якось виправити ситуацію та застерегти черговий провал, розглядаючи будь-які перспективи та залучаючи нових інвесторів, серед яких і Китай. Туристичні маршрути для жителів Піднебесної тут також відпрацювали, за оприлюдненими даними, їх уже 30. Звичайно, заборонити засмагати на кримських пляжах китайським туристам не можна, можна хіба що рекомендувати подумати про свою безпеку та норми міжнародного права, адже Крим перебуває під санкціями і міжнародних організацій, і багатьох країн. Тож підтримувати та співпрацювати з невизнаною територією – те саме, що кидати виклик міжнародному співтовариству.

Тарас Попович

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-