НСЖУ закликає негайного звільнити затриманого в Криму фрілансера «Радіо Свобода»

НСЖУ закликає негайного звільнити затриманого в Криму фрілансера «Радіо Свобода»

Укрінформ
НСЖУ закликає до негайного звільнення затриманого в Криму фрілансера «Радіо Свобода» Владислава Єсипенка.

Про це повідомляє в Фейсбуці Національна спілка журналістів України, передає Укрінформ.

«Національна спілка журналістів України висловлює солідарність із колегами з «Радіо Свобода» (RFE/RL) та закликає до негайного звільнення фрілансера Владислава Єсипенка, затриманого в окупованому Криму», - йдеться у повідомленні.

Як зазначає голова НСЖУ, член виконкому Європейської федерації журналістів Сергій Томіленко, «журналістська робота – це не «шпигунство» і не «робота на спецслужби», у чому звинувачують фрілансера».

Голова медіаорганізації «Радіо Вільна Європа» Джеймі Флай підтвердив, що затриманий в тимчасово окупованому Криму Єсипенко, якого співробітники ФСБ звинуватили у роботі на українські спецслужби, виявився фрілансером «Радіо Свобода». Він засудив затримання та закликав відпустити журналіста.

«У той час, коли Кремль застосовує переслідування і залякування проти будь-якого можливого альтернативного голосу в окупованому Росією Криму, нещодавнє затримання Владислава Єсипенка, фрілансера української служби «Радіо Свобода», викликає тривогу. Єсипенка слід негайно звільнити, щоб він міг возз'єднатися із сім'єю», - заявив Флай.

Журналіст близько 4 років співробітничає з проєктом української служби RFE/RL «Крим.Реалії» і періодично надає фото та відеоматеріали, які публікуються відкрито на ресурсах «Радіо Свобода».

16 березня на сайті Центру громадських зв'язків ФСБ було опубліковане повідомлення про затримання Єсипенка, який нібито займався збором інформації «в інтересах спецслужб України».

Читайте також: Розвідка відповіла на заяви ФСБ про «українського агента» в окупованому Криму

Російська спецслужба стверджує, що Єсипенко займався, зокрема, фото- і відеозйомкою об'єктів масового перебування людей на території Криму. Під час обстеження автомобіля затриманого нібито був вилучений предмет із «зовнішніми ознаками саморобного вибухового пристрою». Щодо журналіста порушили кримінальну справу.

Читайте також: Правозахисники вимагають звільнити затриманого у Криму українця Єсипенка

В Службі зовнішньої розвідки України назвали затримання Єсипенка фоном, який ФСБ створює для «святкування» роковин окупації Криму.

Як повідомляв Укрінформ, 10 березня уродженця Кривого Рогу Владислава Єсипенка та жительку Алушти Єлизавету Павленко затримали співробітники ФСБ РФ після їх участі в акції до дня народження Тараса Шевченка, що відбулася в Сімферополі 9 березня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-