Окупанти проводять

Окупанти проводять "соцопитування" про лояльність до них кримських татар

Укрінформ
У Криму серед кримських татар проводять «соціологічне опитування», під час якого під аудіозапис просять відповісти, чи спілкується респондент з членами Меджлісу, які проживають в Україні, і чи читає він «альтернативні» ЗМІ.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу сказав керівник Кримськотатарського ресурсного центру, член Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв.

«У Криму почали проводити так зване «соціологічне опитування». У будинки кримських татар приходять так звані соціологи (частіше залучають кримських татар), які звертаються з проханням відповісти на запитання під аудіозапис», - розповів Барієв.

За його словами, під час опитування ставлять такі питання: «Чи подобається Вам у Криму?», «Громадянином якої країни ви себе вважаєте?», «Кого з членів Меджлісу, які проживають в Україні, Ви знаєте? Чи спілкуєтеся з кимось із них?», «Читаєте/дивитеся Крим. Реалії?» тощо.

«Опитування» проводиться анонімно, але в кінці розмови просять назвати номер телефону.

За даними Барієва, у пристрій для аудіозапису вмонтовані чіпи, за допомогою яких замовники визначають місце проведення «опитування», і таким чином отримують підтвердження, що воно дійсно проходило в будинку кримських татар.

Член Меджлісу звернувся до співвітчизників із закликом не брати участі в подібних «опитуваннях» ні в якій якості.

«Закликаю людей відмовлятися бути інтерв'юєрами і опитуваними, оскільки отримана інформація може бути використана як проти одних, так і проти інших», - заявив Барієв.

За його словами, окупаційна «влада», проводячи подібні «соцопитування», може переслідувати дві мети.

Читайте також: МЗС викликало посла Чехії через вояж "кримських татар" до Праги

«Перша - виявлення людей, які є прихильниками України і Меджлісу кримськотатарського народу або просто лояльних до України і Меджлісу. Друга мета - враховуючи, що окупований Крим контролюється російською владою, люди, побоюючись за свою безпеку, під запис говоритимуть, що вони громадяни Росії. І що не підтримують Меджліс. Цей матеріал окупанти зможуть використовувати на різних міжнародних майданчиках, у тому числі в Міжнародному суді ООН», - вважає Барієв.

Як повідомляв Укрінформ, 29 вересня 2016 року, Верховний Суд Російської Федерації залишив у силі рішення про заборону Меджлісу, яке раніше прийняв Верховний Суд Криму. В результаті Меджліс, представницький орган кримських татар, не може виконувати свої функції й дотепер.

Ситуація триває попри рішення Міжнародного суду ООН. У 2017 році суд дійшов висновку, що Російська Федерація має утриматися від обмежувань представницьких органів кримських татар, зокрема, Меджлісу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-