Координатора

Координатора "Кримської солідарності" Мустафаєва в СІЗО тримають в умовах тортур - адвокат

Укрінформ
Умови утримання фігуранта другої Бахчисарайської "справи Хізб ут-Тахрір", координатора "Кримської солідарності" Сервера Мустафаєва в СІЗО Краснодара (Росія) - це "тортури".

Про це в коментарі Крим.Реалії заявила адвокат Ліля Гемеджі, яка відвідала Мустафаєва в СІЗО Краснодара 29 жовтня.

«Умови утримання Сервера нелюдські, згідно з європейською конвенцією з прав людини – умови тортур. Камера, в якій перебуває мій підзахисний – чотири квадратні метри. Після мого попереднього відвідування Сервер утримується там не один, до нього помістили ще одного слідчо-заарештованого, і, відповідно, на кожного з них припадає по два квадратні метри, це з урахуванням установлених ліжок, так званого санвузла, причому не огородженого, раковини, і столика, на якому вони мають обідати», – розповіла адвокат.

Читайте також: Повна ізоляція: фігуранта "бахчисарайської справи" Мустафаєва місяць тримають в "одиночці" СІЗО

Гемеджі зазначила, що за документами Сервер перебуває в транзитній камері, в камері загального тримання - а фактично його тримають в іншій камері.

«Ми розглядаємо це як один із елементів тиску, який почався в СІЗО Сімферополя. З огляду на правозахисну діяльність Сервера і його знання, це спроба ізолювати його від людей, яким він може допомагати. На сьогодні невідомо, коли його етапують в Ростов-на-Дону», – додала Гемеджі.

Читайте також: Двох фігурантів бахчисарайської справи етапували до ростовського СІЗО

Як повідомляв Укрінформ, 11 жовтня 2017 року в Бахчисараї пройшли обшуки в будинках кримських татар, після яких шестеро осіб були затримані. 21 травня 2018 року в Бахчисараї і с. Долинне Бахчисарайського району після обшуків були заарештовані ще двоє кримських татар.12 вересня 2019 року Сервер Мустафаєв і ще сім фігурантів цієї справи - Марлен (Сулейман) Асанов, Сейран Салієв, Тимур Ібрагімов, Сервер Зекір'яєв, Мемет Бєлялов, Едем Смаїлов, Ернес Аметов - були етаповані з Сімферополя в Ростов-на-Дону.

Усіх їх обвинуватили в участі у діяльності терористичної організації, а Мустафаєва до того ж - у насильницькому захопленні влади. Йому загрожує позбавлення волі до 20 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-