Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Крим: у лютому 1991-го  пролунав перший сигнал тривоги

Крим: у лютому 1991-го пролунав перший сигнал тривоги

Блоги
Укрінформ
Але мало хто тоді хотів його чути 

"Апофеозом поступливості Києва російській спільноті Криму стало перетворення в лютому 1991 року Кримської області в автономію при абсолютному ігноруванні права корінного народу Криму на самовизначення. Власне, тоді, з наданням Криму статусу, де-факто, російської автономії і пролунав перший дзвоник, що передвіщав небезпеку відторгнення Криму. Але мало хто тоді хотів чути цей сигнал тривоги.

В першу чергу, слід було наповнювати зміст Автономної Республіки Крим прийняттям законів, які б усунули монополію однієї (в нашому випадку, російської) етнічної спільноти в управлінні Кримом, створили б правові механізми, які б забезпечували реальне дотримання прав і інтересів всіх етнічних спільнот, включаючи кримськотатарську і українську, і їхню ефективну участь в органах представницької влади і управління.

По-друге, слід було позбавити права базування в Севастополі і в інших місцях Кримського півострова підрозділів Чорноморського флоту Росії. Але, як знаємо, замість цього вкрай необхідного кроку Верховна Рада України 27 квітня 2010 року ратифікувала підписані раніше президентами України і Росії Харківські угоди, відповідно до яких перебування Чорноморського флоту Росії в Криму було продовжено на 25 років, тобто аж до 2042 року.

На кордоні з Кримом Росія побудувала стіну
На кордоні з Кримом Росія побудувала стіну

По-третє, слід було постійно займатися питаннями оборони Кримського півострова від всіх гіпотетичних супротивників, включаючи "братню" Росію. Замість цього, спецслужби України того періоду були більше стурбовані протидіянням ними ж вигаданими і ними ж розповсюджуваними уявними загрозами з боку кримських татар..."

Рефат Чубаров

FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-