Собаку із захопленого Росією буксира

Собаку із захопленого Росією буксира "Яни Капу" повернули додому

Фото
Укрінформ
Собаку Джессі, який перебував на буксирі «Яни Капу» під час захоплення кораблів ВМС України російськими силовиками в районі Керченської протоки в листопаді 2018 року, віддали родині українського моряка Сергія Чуліби.

Про це повідомляє Крим.Реалії.

За словами адвоката Анастасії Саморукова, після арешту українських моряків собаку забрали співробітники прикордонної служби ФСБ Росії в Керчі.

«Власне, переговори про те, як нам краще повернути собаку, тривали близько чотирьох місяців. Зрештою мій підзахисний Володимир Терещенко написав заяву на ім'я слідчого, в якій він просив віддати його собаку Джессі своєму адвокату, тобто мені. Слідчий відповів, що не заперечує. Після отримання необхідних документів ми приїхали до Керчі і, власне, нам віддали собаку», - пояснила Саморукова.

Координатор групи адвокатів українських моряків Микола Полозов уточнив, що собака знаходився на території прикордонної служби в Керчі вісім місяців.

«Він там був на ланцюзі. Не сказати, що до нього там погано ставилися, ні. Його там годували, але він все одно перебував у таких напіввуличних умовах. Так вийшло, що потрапив він до них зовсім маленьким, йому було три або чотири місяці», - сказав Полозов.

Зазначається, що зараз Джессі знаходиться в Херсонській області.

Як повідомляв Укрінформ, 25 листопада 2018 року російські силовики біля берегів анексованого Криму обстріляли і захопили три кораблі Військово-морських сил України: катера "Бердянськ", "Нікополь" і буксир "Яни Капу", які прямували з Одеси до Маріуполя. У полон потрапили 24 українці, троє з них дістали поранення.

Підконтрольний Росії "суд" в окупованому Криму заарештував усіх затриманих українських військових за обвинуваченням у нібито незаконному перетині кордону. Зараз їх утримують у СІЗО в Москві.

Читайте також: Обмін моряків знівелює рішення Міжнародного трибуналу – експерт

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал ООН з морського права постановив, що Росія має негайно звільнити заарештованих моряків і повернути в Україну захоплені кораблі.

9 липня російське слідство висунуло обвинувачення в остаточній редакції всім 24 військовополоненим українським морякам.

15 липня їх включили в список обміну полоненими.

17 липня Лефортовський суд Москви подовжив термін тримання під вартою всім 24 військовополоненим морякам на 3 місяці.

Фото: Олександра Сурган/krymr.org (RFE/RL)

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-