Туреччина вшановує пам'ять жертв депортації кримських татар - заява МЗС

Туреччина вшановує пам'ять жертв депортації кримських татар - заява МЗС

Укрінформ
Туреччина вшановує пам'ять кримських татар, які стали жертвами депортації, ініційованої радянською владою 75 років тому.

Про це йдеться в заяві, поширеній Міністерством закордонних справ Туреччини до Дня пам'яті жертв депортації кримських татар, повідомляє проект Крим.Реалії.

«У ніч з 17 на 18 травня 1944 року близько 250 тисяч кримських татар були відірвані від своєї батьківщини. Десятки тисяч кримських татар загинули в нелюдських обставинах цього заслання, вчиненого 75 років тому. Багато з них померли у вигнанні в суворих умовах, в тузі за батьківщиною. Ми поділяємо біль наших родичів, кримських татар, а також братських народів Кавказу і вшановуємо пам'ять загиблих під час цих вигнань», - йдеться в повідомленні.

Читайте також: В Анкарі приспустили прапор на знак жалоби за жертвами депортації кримських татар

Тим часом, у Сімферополі сьогодні проходить жалобний захід до 75-ї річниці початку депортації кримських татар з півострова.

За інформацією Радіо Свобода, активісти Українського культурного центру в Криму також поклали квіти до пам'ятного знаку на честь жертв депортації на залізничному вокзалі в Сімферополі.

Як повідомлялося, 18 травня в Україні та світі згадують про жертв депортації кримськотатарського народу з Криму у 1944 році. Всього було депортовано близько 200 тисяч людей.

Згідно з постановою Верховної Ради України день 18 травня оголошено Днем пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-