Денісова: Ми вшановуємо пам’ять жертв депортації і підтримуємо кримських татар у боротьбі

Денісова: Ми вшановуємо пам’ять жертв депортації і підтримуємо кримських татар у боротьбі

Укрінформ
Нині, як і в часи депортації 75 років тому, бути кримським татарином означає боротьбу за свою Батьківщину. Репресії, переслідування, арешти, залякування - це сьогоднішні реалії окупованого РФ Криму.

На цьому наголосила Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у Facebook з нагоди Дня пам'яті жертв депортації і геноциду кримськотатарського народу.

"Сьогодні, як і 75 років тому, бути кримським татарином означає боротьбу за свою Батьківщину. Цього дня ми не тільки вшановуємо пам’ять жертв депортації. Ми підтримуємо і допомагаємо у боротьбі, що триває", - написала Денісова.

Вона нагадала, що 18 та 19 травня ми згадуємо жертв політичних репресій та геноциду кримськотатарського народу. За словами омбудсмена, "обидві трагічні події – це ціна комуністичного панування на нашій землі. Репресії, розстріли, переслідування, залякування - саме так радянська машина боролася з тими, хто не хотів сприймати нав’язану ідеологію та боровся за свободу своєї держави".

Для кримських татар такою ж страшною розплатою стали події травня 1944 року, коли їх масово депортували з рідної землі.

Як підкреслює Денісова, сьогодні в Криму Росія теж проводить масові репресії проти кримських татар.

«Вивезли в поле. Поставили на коліна, імітували розстріл». Це не події 1944 року. Це весна 2019 року. Так співробітники ФСБ Росії у квітні затримували на окупованому півострові кримськотатарського активіста Раїма Айвазова», - зазначає український омбудсмен.

Вона наголосила, що впродовж останніх 5-ти років кримські татари знову не можуть почуватися безпечно на рідній землі. Їх тримають у постійному страху. За політичні та релігійні переконання їх запроторюють у в’язниці, тиснуть, знущаються, позбавляють можливості отримувати медичну допомогу чи ліки.

Читайте також: У Сімферополі під наглядом силовиків розпочався мітинг до 75-х роковин депортації

Як повідомляв Укрінформ, у суботу, 18 травня, виповнюється 75 років від часу депортації радянським режимом кримських татар з їхньої історичної батьківщини – Криму. Цього дня Україна і світ відзначають День пам'яті жертв депортації і геноциду кримськотатарського народу.

За офіційними даними, було депортовано 183 тис. 144 кримських татар; за татарськими джерелами – понад 400 тисяч, з яких упродовж першого півтора року померло близько 46%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-