У Києві розпочалися заходи, приурочені до 75 річниці геноциду кримських татар

У Києві розпочалися заходи, приурочені до 75 річниці геноциду кримських татар

Фото
Укрінформ
У Києві розпочалися заходи, приурочені до 75-ї річниці геноциду кримськотатарського народу.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

У п'ятницю на базі Національного комплексу "Експоцентр України" (ВДНГ) відбулася презентація для ЗМІ мистецького проекту "Вкраденій Крим. Історія депортації".

Увечері цього дня в виставковому залі галереї "Д12" пройшов прем'єрний показ документального фільму про депортацію кримських татар «1944».

"18 травня 1944 року близько 5-ї ранку в будинок кожного кримського татарина постукали. Чоловіки в цей час були ще на фронті, в Криму залишалися жінки, люди похилого віку і діти. Їх вивели з будинків, повантажили в товарні вагони, призначені для перевезення худоби, і вивантажили в Середній Азії і на Уралі", - йдеться в анонсі до стрічки від кінокомпанії Fresh Production Group.

Прем'єра фільму «1944» / Фото: Багмут Павло. Укрінформ

Як уточнили у кінокомпанії, у фільмі історію депортації розповідають люди, які безпосередньо її пережили. Вони діляться своїми спогадами про дні депортації, про перші роки на засланні, коли люди тисячами вмирали від голоду і хвороб, про те, як їм самим вдалося вижити в цих нелюдських умовах. У результаті етнічної чистки було депортовано 191 044 кримських татар. Ці події призвели до насильницької загибелі 46% народу.

Читайте також: МЗС закликає світ визнати геноцидом депортацію кримських татар

У фільмі історію депортації розповідають люди, які безпосередньо її пережили. Вони діляться своїми спогадами про дні депортації, про перші роки на засланні, коли люди тисячами вмирали від голоду і хвороб, про те, як їм самим вдалося вижити в цих нелюдських умовах. У результаті етнічної чистки було депортовано 191 044 кримських татар. Ці події призвели до насильницької загибелі 46% народу.

18 травня жалобні заходи пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу починаються о 12.00 хвилиною мовчання.

О 12.01 в фойє Центрального залізничного вокзалу в Києві і на платформі першого шляху запланований перфоманс молоді та художників "Devam" (Продовження).

О 13.00 в кінотеатрі "Ліра" стартує спеціальний показ фільмів: "Мустафа" (режисер Ахмед Сарихаліл), о 14.45 - "Хайтарма" (режисер Ахтем Сеітаблаєв), о 16.30 - «Алім» (режисер Георгій Тасін), о 18.00 - "Чужа молитва " (режисер - Ахтем Сеітаблаєв), о 20.00 - «Jamala.UA» (режисер - Ганна Акулевіч).

О 14.00 18 травня в Національному музеї історії України на вулиці Володимирська, 2 відбудеться лекція про депортацію «Сюргюн. 75 років депортації - геноциду кримських татар».

Читайте також: Рада вшанувала пам'ять жертв політичних репресій

Цього ж дня о 14.00 на базі Національного комплексу "Експоцентр України" (ВДНГ) в будівлі першого павільйону на Глушкова, 1 відбудеться офіційне відкриття мистецького проекту «Вкраденій Крим. Історія депортації».

О 15.00 там же на базі Національного комплексу "Експоцентр України" відбудеться реквієм за участю державних осіб, дипломатів, політиків.

О 16.30 на площі перед головним входом в НК "Експоцентр України" стартує автопробіг, маршрут якого завершується на Майдані Незалежності.

О 18.00 на Майдані жалобні заходи продовжаться мітингом пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

О 21.00 на Михайлівській площі відбудеться спеціальний показ художнього фільму «Хайтарма».

О 22.00 на базі Національного комплексу "Експоцентр України" на ВДНГ в будівлі першого павільйону відбудеться демонстрація відеопроекції 3D-mapping.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-