197-ма бригада ЧФ РФ брала участь у захопленні Криму - InformNapalm

197-ма бригада ЧФ РФ брала участь у захопленні Криму - InformNapalm

Розслідування
Укрінформ
Волонтери міжнародної спільноти InformNapalm знайшли фотодокази участі військовослужбовців 197-ї бригади десантних кораблів Чорноморського флоту РФ у захопленні Криму.

Про це йдеться в розслідуванні, опублікованому на сайті InformNapalm.

Вивчаючи дописи в російській соцмережі “Вконтакті”, волонтери зацікавилися особою Гаріфулліна Едуарда Іллясовича (народився 22.03.1995 р. в Казані), який служив на великому десантному кораблі (ВДК) “Микола Фільченков” (рос. – “Николай Фильченков”).

Цей корабель входить до складу 197-ї бригади десантних кораблів ЧФ РФ, що базується в окупованому Севастополі, в/ч 72136.

Гаріфуллін опублікував фото нагороди, яку отримав за участь в операції захоплення Криму, та нагородного посвідчення.

Також в його профілі знайдено фото, яке стало відправною точкою для подальшого розслідування. На ньому - Гаріфуллін (в центрі) та двоє його товаришів по службі позують з медалями за окупацію Криму.

InformNapalm установив їхні імена. Ліворуч - Шустов Кирило Анатолійович, який народився 19 лютого 1990 року, живе в м. Таганрог (Ростовська область РФ). Служив на ВДК “Микола Фільченков”.

“Цікаво, що фотографували свої посвідчення Гаріфуллін і Шустов вочевидь разом: фото відрізняються тільки посвідченнями. Стиль фотографій, поверхня, на якій лежать посвідчення та кашкет, ідентичні”, - зазначається в матеріалі.

Третім фігурантом виявився Кару Яманов з Елісти, який теж служив у 197-й БрДК.

Читайте також: Бойові кораблі РФ блокують морські економічні зони України - Міноборони

Зазначається, що 197-ма БрДК була сформована у 1966 році як бригада морських десантних сил. Виконує завдання в тісному зв’язку з морською піхотою.  Великі десантні кораблі призначені для висадки морського десанту та перекидання морем на велику відстань військ та вантажів. Здатні транспортувати різні види бронетехніки. ВДК зазвичай оснащені ЗРК та артилерійськими гарматами, а також засобами вогневої підтримки десанту.

Зараз до складу 197-ї БрДК входять великі десантні кораблі (ВДК) “Микола Фільченков”, “Орськ”, “Саратов”, “Азов”, “Новочеркаськ”, “Цезар Куніков”, “Ямал”. В останні роки на кількох кораблях бригади встановили новітні системи супутникового зв’язку “Центавр-НМ2С”, “Ауріга” і ”SAILOR 900 VSAT”.

Нагородні документи до медалей за окупацію Криму підписував командир 197-ї БрДК капітан 1-го рангу Олексій Володимирович Комаров.

Він внесений у базу даних Центру “Миротворець”. За даними InformNapalm, Комаров є безпосереднім учасником операції захоплення Криму, під його командуванням 197-ма БрДК брала участь в агресії проти України.

Що ж до ВДК “Микола Фільченков”, як підкреслюється, цей корабель був активно залучений до так званого сирійського експресу і неодноразово фігурував в розслідуваннях спільноти InformNapalm. Причому перевезення воєнних вантажів у Сирію Росія проводила задовго до того, як восени 2015 року офіційно оголосила про проведення повітряної військової операції.

У 1999 році ВДК “Микола Фільченков” доправив з території України на Північний Кавказ роту морських піхотинців, порушивши договір про базування ЧФ РФ в Україні.

“А вже у 2005 році “Микола Фільченков” порушив державний кордон України і висадив морський десант і техніку 382-го батальйону морської піхоти (місце базування – н.п. Темрюк Краснодарського краю) в районі Феодосії. МЗС України вручило спеціальну ноту тимчасовому повіреному Росії, а голова СБУ О. Турчинов заявив, що Росія буде нахабніти то тої міри, доки ми їм це дозволимо. Верховна Рада вимагала розслідування факту збройного вторгнення, низка народних депутатів наполягали на прийнятті рішення про дострокове виведення російського флоту з території України. Росія визнала неправочинність своїх дій, але пояснила їх як “технічну помилку”. Проте після подій 2014 року версія з “технічною помилкою” виглядає непереконливо”, - зазначає InformNapalm.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-