Кільком полоненим морякам уперше за п'ять місяців дозволили дзвінок додому

Кільком полоненим морякам уперше за п'ять місяців дозволили дзвінок додому

Укрінформ
Деяким полоненим українським морякам вперше за п'ять місяців слідства дозволили зателефонувати додому.

Про це в Facebook повідомив координатор адвокатів незаконно утримуваних у Росії моряків Микола Полозов

"Сьогодні стало відомо, що стосовно частини військовополонених слідство прийняло рішення дозволити здійснення телефонного дзвінка додому. Ми розраховуємо, що слідство прийме таке рішення стосовно кожного з 24 військовополонених українських моряків і вони зможуть хоча б по телефону почути голоси своїх рідних і близьких", - написав Полозов.

Він уточнив, що майже п'ять місяців слідство не давало дозволу військовополоненим на побачення з рідними, а також дозволів на телефонні переговори.

Адвокат також зазначив, що стосовно військовополонених українських моряків тривають слідчі дії. Проводиться ознайомлення військовополонених та їхніх адвокатів з постановами про призначення технічних експертиз артилерійського озброєння МБАК «Бердянськ» і «Нікополь».

Також слідство призначило ще одну експертизу - ситуаційну і пред'являє для ознайомлення постанову про її призначення. Слідчі дії будуть проводиться до кінця квітня і між травневими святами.

Як повідомлялося, 17 квітня Лефортовський районний суд Москви продовжив до 24 липня термін тримання під вартою всім захопленим під час атаки в Керченській протоці українським морякам.

Читайте також: Україна та РФ провели у Гаазі консультації щодо звільнення моряків

25 листопада 2018 року російські прикордонники біля берегів анексованого Криму обстріляли й захопили три кораблі Військово-морських сил України: катери «Бердянськ», «Нікополь» і буксир «Яни Капу», які прямували з Одеси до Маріуполя, а також їх екіпажі. У полон потрапили 24 українці, троє з них були поранені.

Підконтрольний Росії «суд» в окупованому Криму заарештував усіх затриманих українських військових за звинуваченням у нібито незаконному перетині кордону. Зараз їх тримають у СІЗО в Москві.

24 січня 2019 року Парламентська асамблея Ради Європи прийняла резолюцію, в якій офіційно вимагає від Росії поводитися із захопленими в районі Керченської протоки українськими військовими моряками відповідно до Женевської конвенції про військовополонених.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-