Затримка суден у Керченській протоці у 3-6 разів вища, ніж до блокади - експерт

Затримка суден у Керченській протоці у 3-6 разів вища, ніж до блокади - експерт

Інфографіка
Укрінформ
Тривалість штучної затримки суден, що прямують до або з Маріуполя та Бердянська, залишається у 3-6 разів вищою, ніж до початку блокади Керченської протоки.

Про це у Facebook написав голова спостережної ради Майдану закордонних справ Андрій Клименко, аналізуючи дані моніторингової групи «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень», «Майдану закордонних справ» та редакції BlackSeaNews.

“Звертаємо увагу, що ні про яке "припинення блокади" не йдеться. Тривалість штучного утримання суден залишається в 3-6 разів більшою, ніж до початку блокади Керченської протоки”, - наголосив він.

Як зазначається, затримка суден на вході до Азовського моря в середньому становить 25,3 години, що є мінімальним показником за весь період блокади. Проте, це більше, ніж на початку блокади Керченської протоки у липні.

А на виході з Азовського моря спостерігається зростання тривалості затримок суден (зменшення спостерігалося у грудні-січні). Зокрема, у січні 2019 року затримка суден на вихід становила 23,9 години, у лютому - 30,6 години, наразі ж середня затримка становить 33,7 години.

За інформацією Клименка, безпосередньо в морі затримань та зупинок суден не фіксується з жовтня 2018 року.

Згідно з прогнозом експерта суттєвих змін щодо ситуації в Керченській протоці найближчим часом очікувати не варто. “За нашими відчуттями, найближчого місяця суттєвих змін не станеться, бо ще остаточно не вирішено долю "Північного потоку 2" та виборів. Крім того, на столі західної дипломатії - нові санкції, в Чорному морі - ескадра НАТО, а Конгрес США сформулював нову інтригу щодо допомоги Україні забезпечити свободу мореплавства в Керченській протоці. Доки Крим залишається окупованим, ключ від Керченської протоки та Азовського моря буде в руках держави-окупанта, і вона буде їм маніпулювати за своєю логікою”, - вважає Клименко.

Читайте також: Росія під час Керченської кризи перейшла від гібридної до відкритої агресії - НАТО

Як повідомлялося, 28 листопада 2018 року міністр інфраструктури Володимир Омелян заявляв, що українські морські порти Маріуполь і Бердянськ фактично заблоковані Росією для заходу і виходу суден. Це сталося після того, як 25 листопада російські прикордонники у районі Керченської протоки відкрили вогонь по трьох українських кораблях і захопили їх і 24 членів екіпажів.

Пізніше у Мінінфраструктури повідомляли про часткове розблокування портів.

Інфографіка: www.facebook.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-