Росія готується до «остаточного вирішення кримськотатарського питання»?

Росія готується до «остаточного вирішення кримськотатарського питання»?

Укрінформ
Документи на арешти кримських татар підписувалися не в Криму, а у Москві – генерал-лейтенантом ФСБ Пєтуховим

Цього тижня, 27 березня, у Криму стався масовий напад на кримських татар. Російські силовики прийшли до 24 сімей, де лунали дитячий сміх і молитви, у Сімферопольському, Білогірському та Жовтневому районах. Після цієї облави – наймасштабнішої з часів окупації півострова – рішенням Київського районного «суду» Сімферополя було арештовано 20 активістів: дев'ять людей посадили в СІЗО в день обшуків, ще одинадцятьом аналогічне рішення винесли наступного дня.

28 березня ще трьох активістів організації «Кримська солідарність» – Османа Аріфмеметова, Ремзі Бекірова і Владлена Абдулкадирова, занесених до чорного списку як екстремістів, затримали у Ростові-на-Дону, куди хлопці виїхали, щоб підтримати в суді своїх співвітчизників. Крім того, двох кримських татар затримали прямо на місці одного з обшуків за ведення репортажу про дії силовиків. Місцезнаходження ще одного активіста, Едема Яячікова, досі невідоме.

ВОНИ ХОЧУТЬ ЛИШЕ ОДНОГО: СПОКІЙНО ЖИТИ В КРИМУ І РОСТИТИ ДІТЕЙ

Це стало шоком як для кримських татар, які проживають в Криму і вже звикли до обшуків і арештів окупантів, так і для людей за межами півостровом, які знають, що заарештовані не мають нічого спільного з тероризмом і екстремізмом.

Як пише журналістка Олена Савчук, ці люди хочуть лише одного – спокійно жити в Криму і ростити своїх дітей.

"Багатьох чоловіків із сьогоднішнього списку я знаю, деяких — дуже близько: години під судами, сотні кілометрів дороги, літри кави, вечері вдома з сім'єю. Повторю у 100500 раз, що ці люди — такі ж, як і ми, з такими самими базовими потребами у безпеці й повазі і бажанням, щоб їх залишили в спокої, дали жити, працювати та виховувати дітей. Єдина вагома відмінність між нами — у цих чоловіках я впевнена: ця ситуація їх не зламає".

Інша журналістка Олександра Єфименко також розповідає на своїй сторінці у Facebook про заарештованих – своїх знайомих, колег і просто гарних людей.

"Я читаю список, і погляд вихоплює знайомі прізвища та імена. Затримано одного з активістів, який щоразу, коли ми зустрічаємося на суді в Криму, запитує, чи встигла я поснідати. Вони часто давали мені коментарі, були героями для моїх матеріалів. І найважливіше: вони мої очі й вуха, коли я перебуваю за межами півострова. І ваші теж. Усіх, хто хоч трохи цікавиться тим, що насправді відбувається в Криму. Те, що зараз відбувається з "Кримською солідарністю", називається одним простим словом – зачистка. І коли я запитала в однієї з активісток тільки що: "Друзі, ви тримаєтеся?" – вона відповіла мені: "Ми тримаємося. І працюємо", – пише журналістка.

Ось її короткі розповіді про друзів з числа тих, кого кримські "суди" 27 березня заарештували до 15 травня 2019 року за підозрою в участі в "терористичній організації Хізб ут-Тахрір". Усі вони активісти "Кримської солідарності", стримери, громадські журналісти і громадські адвокати або просто ті, хто приходив на "суди" над кримськими політв'язнями.

«КРИМСЬКА СОЛІДАРНІСТЬ» І БАГАТОДІТНІ «ТЕРОРИСТИ»

"Ерфан Османов – житель села Строганівка (Сімферопольський район), активно відвідував судові засідання в Криму. Вдома двоє неповнолітніх дітей, якщо ви дивилися репортажі відразу після вчорашніх зачисток, то могли бачити кадри, де хлопчик сидить у кімнаті на дивані з немовлям на руках і плаче. Це – діти Ерфана. Їх тата звинувачують в участі в організації "Хізб ут-Тахрір".

"Фархад Базаров – житель села Строганівка (Сімферопольський район). Активіст "Кримської солідарності", займався передачами для ув'язнених в СІЗО. Його дружина, Фатіме Янікова, вчора була присутня при обшуку, так от, в її родині вчора забрали трьох родичів: чоловіка, її рідного брата, Асана Янікова, і рідного брата Базарова, Аліма Карімова. У Фархада четверо неповнолітніх дітей».

"Тофік Абдулгазієв – житель мікрорайону Кам'янка (місто Сімферополь). Я дуже добре його пам'ятаю по зустрічах "Кримської солідарності". Тофік ага виконував там дві основні функції: налаштовував звук під час кожних щомісячних зборів і няньчив дітей, поки дружини і мами ув'язнених брали участь у самій зустрічі. Він багато допомагав проекту "Кримське дитинство". У його родині троє дітей. До речі, вчора про обшук дуже докладно розповів його старший син, який знаходився вдома. Ось фрагмент з його інтерв'ю: "Вони дістали книги, абсолютно нові, вони навіть не відкривалися, сказали, що знайшли у нас вдома. Я одразу ж, як тільки вони книги дістали, їм (силовикам) кажу прямо – це не наше, ви їх підкинули, і я бачив це". У травні 2017 у Абдулгазієва вже був обшук з наступним допитом у "Центрі Э". Там йому порекомендували "вести себя потише": не проявляти активність, не приходити на судові засідання, не цікавитися справами ув'язнених кримських татар. Тофік ага послухав це все, послухав, і до всього того, що робив раніше, почав займатися ще передачами в СІЗО. За це Тофіка Абдулгазієва звинувачують в участі в організації "Хізб ут-Тахрір", – розповіла журналістка.

Тофик Абдулгазиев / Фото: krymr.org
Тофік Абдулгазієв / Фото: krymr.org

"Сервет Газієв – житель мікрорайону Кам'янка (місто Сімферополь). Відвідував судові засідання в Криму. Історія з Газієвим, а точніше з його ім'ям – це одна з причин, чому я почала публікувати ці пости. Людину звати СервеТ, не "Сервер" і не "Сервед". Пишіть правильно, тому що коли Сервет ага вийде, а він неодмінно вийде, то буде сильно здивований різноманітністю варіацій власного імені. Ну, а поки він під арештом. Газієву 60 років і його звинувачують в участі в організації "Хізб ут-Тахрір".

"Сейтвелі Сейтабдієв – житель мікрорайону Кам'янка (місто Сімферополь). Він займався допомогою у зборі та доставці передач в СІЗО. Мабуть, вчорашнє затримання Сейтабдієва – це один з найстрашніших репортажів, які я бачила. Ні, його не били, не застосовували фізичного насильства. Просто усі сім хвилин відео на задньому фоні чути голос мами Сейтвелі, вона кричить, плаче і йде за автозаком, де знаходиться її син. Видно, що людина, яка знімала відео, переміщалася з вулиці до будинку, показувала наслідки обшуку, а голос все одно чути. Перше, що кидається в очі на відео – різнобарвна дитяча пірамідка, яка, трохи прим'ята, валяється прямо на підлозі у передпокої. У Сейтвелі Сейтабдієва двоє маленьких дітей".

"Сейран Муртаза – житель мікрорайону Кам'янка (місто Сімферополь). Найчастіше його можна було зустріти під судом або в самій будівлі суду. Сейран – постійний відвідувач усіх судових засідань в Криму, які вважаються політично мотивованими. Він – батько трьох дітей. 21 лютого 2017 року російські силовики провели обшук у будинку Марлена Мустафаєва. Під час обшуків у Мустафаєва силовики також затримали тих, хто прийшов його підтримати, серед затриманих був і Муртаза. Йому присудили 5 діб адміністративного арешту".

"Рустем Сейтхалілов – житель села Біле (Сімферопольський район). Рустем теж активіст "Кримської солідарності", займався збором передач у слідчий ізолятор. У нього залишилося вдома троє дітей".

"Меджі Абдурахманов – житель села Строганівка (Сімферопольський район), відвідував судові засідання, є волонтером – надавав допомогу з передачами в СІЗО. У жовтні 2017 року вийшов на одиночний пікет, за що був оштрафований на 10 тисяч рублів. У нього двоє дітей.

"Акім Бекіров – житель Сімферополя, мікрорайону Кам'янка, займався допомогою з передачами в СІЗО. У цьому списку буде ще дуже багато тих, хто займався саме передачами для заарештованих. Звучить просто, але якщо чесно, це важке завдання: встати вранці, зайняти чергу, привезти продукти і речі строго за списком, не перевищуючи певного загальної ваги, зняти дозатори з засобів гігієни, закрутити їх звичайними кришечками з різьбленням. Якщо передаєте часник – поділити його на зубчики і так далі і так далі. Я сама один раз брала участь у цьому незабутньому процесі – було відчуття, що за день усі 9 кіл за Данте пройшла. А Аквм робив це систематично. Також він займався питаннями IT-безпеки. У його сім'ї залишилася одна неповнолітня дитина, на другу чекають".

Український журналіст Тарас Ібрагімов розповів про Різа Ізетова: "Був час, на суди він ходив як на роботу, у результаті, маючи юридичну освіту, став цивільним захисником. Захищав кілька адмінщиків (фігурантів адміністративних справ, – ред.). У старому Різовому «опелі» постійно накурено і грає Висоцький". Відео з Різом Ізетовим теж дає зрозуміти, що він не схожий на небезпечного персонажа з вибухівкою в руках, яким його намагається представити ФСБ.

А ось слова Ібрагімова про його друга Ремзі Бекірова: "Це мій друг Ремз. Він не терорист, що б там не говорив слідчий Махнєв. Ремз з тих, хто завжди виручить, будь то петличка, штатив або тисяча рублів на кефір і сигарети. Вчора ФСБ шукала його і ще трьох людей по всій Строганівці і Криму, а сьогодні зловила в Ростові. Ще один у розшуку. За таку зухвалість Ремз та інші отримають по повній, якщо вже не. Попри свої розміри (ростом два метри) та густу бороду Ремз скромний, нерідко навіть сором'язливий, але допитливий, як дитина. Він може годинами розпитувати про журналістику... Він ніколи не скаржився, як і багато моїх друзів або знайомих в Криму. До судів і вироків він ставився по-філософськи, як цар Соломон, мовляв, все минає, і це мине. Ремза засудять, посадять, потім він вийде. А у старості буде класним дідом-дисидентом", – пише журналіст.

Усіх цих людей об'єднує те, що вони, по-перше, кримські татари. По-друге, вони активісти "Кримської солідарності" – стримери, громадянські журналісти, правозахисники або просто ті, хто регулярно відвідує судові засідання. По-третє, вони мусульмани і, нарешті, у більшості своїй, – багатодітні батьки.

ОКУПАНТИ«РЯТІВНИКИ» І ЗАВДАННЯ КРЕМЛЯ

Вибираючи цю групу людей для переслідування в Криму, Москва вирішує відразу кілька завдань.

У такий спосіб Кремль продовжує вичавлювати з півострова кримських татар як головну проукраїнську силу і противників Росії на півострові. Силовики зачищають "Кримську солідарність", яка інформує світ про репресії на півострові. А Москва, зі свого боку, розповідає всім, що "белые и пушистые" окупанти "спасают" Крим від "терроризма и экстремизма". Для цього і демонструються убогі "видеодоказательства": якісь записи, зошити і брошури, підкинуті під час обшуків. Самі ж обшуки силовиків, у страхітливих масках і формі зі зброєю та кийками, показово обставлені так, щоб вселити страх перед "властью" і виключити будь-яку думку про опір.

Але що ж ми бачимо сьогодні в Криму?

Так, людям тривожно, неспокійно, страшно, але масового плачу і гучних стогонів вже немає. На зміну тим активістам, кого забрали в СІЗО, виходять нові кримські татари. І це не радикалізація національного руху, про яку мріє Кремль. Це продовження мирної боротьби, яка так заважає Москві раз і назавжди покінчити з кримськими татарами в Криму.

Знаючи своїх кримських друзів, Тарас Ібрагімов написав:

"Силовики, ви можете заарештувати не 20, а 200, та навіть 2 тисячі – телефон все одно буде працювати в режимі трансляції. Цього вже не змінити".

Звичайно, після арешту активістів без батьків залишилося 55 дітей – але їх відразу ж взяла під опіку громадська організація "Бізім балалар" ("Наші діти").

Шкода, що список таких дітей збільшується щодня...

P. S. Коли цей текст вже був готовий, з'явилася свіжа інформація від журналіста Антона Наумлюка про те, що місцезнаходження усіх заарештованих за останні два дні 23 кримських татар наразі невідоме.

«Адвокатам, які намагалися відвідати своїх підзахисних в ІТТ, кажуть, що їх там немає. Активістам, які намагалися передати передачі в СІЗО, говорять те само. Керівник слідчої групи Сергій Махнєв, за наявною інформацією, виїхав до Москви», – написав Наумлюк на своїй сторінці у Facebook. Також, за словами журналіста, з'ясувалося, що документи у справі підписано не в Криму, а першим заступником начальника слідчого управління ФСБ РФ генерал-лейтенантом Пєтуховим В. В. Захист побоюється, що усіх заарештованих кримських татар вивезли до Москви.

Зера Аширова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-