До суду передали 87 справ кримських депутатів-зрадників

До суду передали 87 справ кримських депутатів-зрадників

Укрінформ
Прокуратура АР Криму скерувала до суду 87 обвинувальних актів щодо кримських депутатів, які сприяли окупації півострова.

“Прокуратурою АР Крим скеровано до суду 87 обвинувальних актів щодо кримських депутатів, які сприяли окупації півострова”, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що 5 років тому депутати Верховної Ради АРК та депутати Севастопольської міськради, незважаючи на припинення своїх повноважень Верховною Радою України, проголосували за прийняття ряду постанов задля легітимізації спроби анексії Криму.

Так, 06 березня 2014 року депутати ВР АРК VI скликання проголосували за незаконну постанову “О проведении общекрымского референдума”. За аналогічну постанову того ж дня проголосували депутати Севастопольської міської ради.

У подальшому, за даними прокуратури АРК, 11 березня 2014 року на засіданні Верховної Ради АРК та Севастопольської міськради, було прийнято незаконні постанови “О Декларации о независимости Автономной Республики Крым и города Севастополя”.

“Вказані вище незаконні рішення депутатів Верховної Ради АРК та депутатів Севастопольської міськради допомогли Російській Федерації створити враження “легальності” окупації півострова Крим, шляхом нібито вільного волевиявлення громадян України, які мешкали на території АР Крим та м. Севастополя”, - наголошується у повідомленні.

Як повідомили у прокуратурі Криму, “продовжуючи дії, спрямовані на підтримання окупації півострова та незважаючи на те, що постановою Верховної Ради України від 15.03.2014 року повноваження депутатів Верховної Ради АРК було припинено, нехтуючи вимогами Конституції та законів України, 17.03.2014 року, вони прийняли постанови “О независимости Крыма” та “О правопреемстве Республики Крым”, а також створили незаконний орган влади на окупованій території – так званий “Государственный Совет Республики Крым”, наділивши його виключними владними повноваженнями”.

“В цей же день, депутати Севастопольської міської ради проголосували за підтримку вище зазначених незаконних рішень Верховної Ради АР Крим, а також прийняли рішення про звернення до Російської Федерації з пропозицією про приєднання м. Севастополя до складу РФ в статусі міста федерального значення”, - додали у прес-службі.

Так, голова незаконно створеного “Государственного Совета Республики Крым” Володимир Константинов, а також самопроголошений голова Ради міністрів Автономної Республіки Крим Сергій Аксьонов та “народный мэр Севастополя” Олексій Чалий підписали незаконний договір “Про прийняття до Російської Федерації Республіки Крим”.

“Не зупиняючись на досягнутому, 11.04.2014 року депутатами так званого новоутвореного органу окупаційної влади – “Государственного Совета Республики Крым” прийнято “Конституцию Республики Крым”, відповідно до якої “Республика Крым” є невід’ємною частиною території Російської Федерації”, - уточнюється у повідомленні.

Тож, прокуратура АРК кваліфікує дії причетних депутатів як держзраду, і станом на сьогодні прокуратурою АРК за результатами досудового розслідування скеровано до суду 21 обвинувальний акт щодо депутатів Севастопольської міської ради і 66 обвинувальних актів щодо депутатів Верховної Ради АРК. Уточнюється, що одного з депутатів Верховної Ради АРК Василя Ганиша у листопаді 2018 року було визнано судом винним у держзраді та засуджено до 12 років позбавлення волі.

Читайте також: У Росії видали підручник, що розпалює ненависть до кримських татар

“Загалом, з 99 депутатів, які входили до складу Верховної Ради АР Крим, 87 – повідомлено про підозру, до суду на даний час скеровано 66 обвинувальних актів. Що стосується 76 депутатів Севастопольської міської ради, 56 з них прокуратурою АР Крим повідомлено про підозру у вчиненні державної зради та до суду направлено 21 обвинувальний акт”, - уточнюється у повідомленні.

Так, досудові розслідування щодо колишніх депутатів Севастопольської міськради та Верховної Ради АРК наразі тривають.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-