Понад 1600 жителів Криму зареєструвалися на виборчих дільницях материкової України

Понад 1600 жителів Криму зареєструвалися на виборчих дільницях материкової України

Укрінформ
Більше 1600 громадян України, мешканців окупованого Криму, змінили дані у Реєстрі виборців і визначилися з виборчою дільницею на материковій Україні, де проголосують на виборах Президента України.

Про це у середу під час прес-конференції у Херсоні, присвяченій передвиборчій кампанії, розповів т.в.о начальника ГУНП в АР Крим та м.Севастополі Андрій Бондаренко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Хочу звернутися до всіх громадян України, які мешкають на тимчасово анексованій території АР Крим: ви маєте право проголосувати за свого кандидата у Президенти України. Для цього ви повинні зареєструватися до 25 березня на будь-якій виборчій дільниці, змінити дані у реєстрі виборців. Кількість виборців, які тимчасово змінили місце реєстрації – мешканців АР Крим – це 1642 особи (на Херсонщині - 94 особи). Максимальна кількість таких виборців – місто Київ – 555 осіб та Київська область – 223 особи», - зазначив Бондаренко.

За його словами, поліція АР Крим несе службу на пунктах пропуску «Каланчак», «Чаплинка», «Чонгар», там розташовані інформаційні стенди щодо виборчого процесу.

«Порушень на пунктах пропуску щодо виборчого законодавства не виявлено», - зазначив т.в.о начальника ГУНП в АР Крим та м. Севастополі.

У МВС не виключають того, що зі сторони Російської Федерації у Криму можуть готуватися провокації у день виборів Президента України.

Про це під час прес-конференції у Херсоні зазначив Іван Варченко, радник міністра внутрішніх справ.

Читайте також: У МВС розповіли, де фіксують найбільше порушень виборчого законодавства

«Ми передбачаємо, що в день виборів може бути інформаційна провокація зі сторони Російської Федерації та їх агентів на окупованих територіях, в Криму, яка полягатиме в наступному – громадянин в день виборів 31 березня приїжджатиме, фотографуватиметься, буде під камерами знаходитися на адміністративному кордоні і пояснювати російським каналам, що йому не дали можливість проголосувати на території України. Тому ми постійно звертаємося до всіх громадян України, які мешкають на тимчасово окупованих територіях: ви маєте можливість реалізувати своє конституційне право, обирати Президента України. Воно вам гарантоване, єдине це те, що, реалізовуючи це конституційне право, ви маєте до 25 березня зареєструватися на дільниці. Тобто, людина повинна зробити два кроки – перший, це зареєструватися на дільниці, на якій має бажання проголосувати, і друге – приїхати у день виборів проголосувати. Якщо людина не зареєструється, то вона не матиме можливості проголосувати. Це законодавча вимога», - зазначив Варченко.

Він також підкреслив, що, на жаль, не всі виборці мають можливість приїхати на материкову територію України для того, щоб зареєструватися та проголосувати, зокрема, люди з особливими потребами. «Так, насправді, ці люди будуть обмежені, але відповідальність за це обмеження лежить, згідно Гаазьких і Женевських конвенцій, на окупантові», - каже радник міністра внутрішніх справ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-