Україна в ОБСЄ засудила затримання архієпископа Климента в окупованому Криму

Україна в ОБСЄ засудила затримання архієпископа Климента в окупованому Криму

Укрінформ
Українська делегація під час засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні порушила питання затримання російською владою у Криму архієпископа Климента, засудивши репресії та переслідування на окупованому півострові.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Австрії.

"Україна рішуче засуджує репресії та переслідування, скоєні російською владою на окупованих територіях України, та закликає до їх негайного припинення. Ми закликаємо Головування, інститути ОБСЄ та СММ звернути пильну увагу на ситуацію з правами людини та основоположними свободами, включаючи свободу віросповідання чи переконання, в окупованому Росією Криму та на Донбасі", - заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Прокопчук.

Читайте також: РФ переселяє в окупований Крим росіян із кримінальним минулим - Клімкін

Дипломат зазначив, що на останніх двох засіданнях Постійної ради українська делегація вже звертала увагу на тривалі спроби російської окупаційної адміністрації у Криму припинити присутність Української православної церкви та релігійного життя восьми парафій, які залишаються на півострові.

"Таке переслідування грубо порушує принципи і зобов'язання ОБСЄ щодо свободи релігії чи переконань. Це - частина ширших спроб Росії витіснити з окупованого Криму будь-які проукраїнські структури і людей", - зазначив Прокопчук.

Читайте також: Кремль розширює список українських заручників для політичних цілей — Прокопчук

У цьому зв'язку він нагадав, що у неділю, 3 березня, архієпископ Климент, очільник єпархії Православної церкви України в Криму, був затриманий на автовокзалі в Сімферополі під час від'їзду до Ростова-на-Дону, де він мав узяти участь наступного дня у засіданні так званого "суду" над політв'язнем Павлом Грибом. При цьому, російська окупаційна адміністрація вкотре вдалася до абсурдних і брехливих звинувачень.

"Цього разу вони звинуватили архієпископа в крадіжці релігійних предметів із церкви, яку він очолює, а пізніше - в дрібному хуліганстві, тобто в публічній "нецензурній лайці" на автовокзалі. Архієпископ Климент був звільнений лише після 5 годин утримання під вартою, але продовжує стикатися з ризиками подальшого переслідування", - зазначив дипломат.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-