Росія має компенсувати Нафтогазу збитки за кожен день окупації Криму - Коболєв

Росія має компенсувати Нафтогазу збитки за кожен день окупації Криму - Коболєв

Укрінформ
Російська Федерація має компенсувати збитки за кожен день, протягом якого НАК "Нафтогаз України" не в змозі користуватися своїми активами в Криму.

Про це написав голова правління НАК Андрій Коболєв у блозі.

"Окупація Росією Криму та наших активів є незаконною. Ні Україна, ні Нафтогаз не визнають будь-які претензії на ці активи. Росія порушила свої зобов’язання за угодою щодо взаємного захисту інвестицій. Відтак РФ має компенсувати Нафтогазу збитки за кожен день, протягом якого ми не в змозі користуватися своїми активами в Криму", - написав Коболєв.

Він нагадав, що тиждень тому Арбітражний трибунал у Гаазі у складі трьох суддів ухвалив ключове рішення в рамках процесу – визнав свою юрисдикцію та поклав повну відповідальність за захоплення активів групи Нафтогаз в Криму на Росію.

Читайте також: Коболєв просить уряд "прописати" лічильники у фінплані Нафтогазу

Наразі трибунал переходить до другої стадії розгляду справи. У її рамках арбітраж оцінить обсяг збитків, які Нафтогаз несе у зв’язку з неможливістю використання свого майна в Криму.

"Зі свого боку ми вже залучили незалежних експертів – за їхніми даними, збитки складають щонайменше 5 млрд доларів плюс відсотки. Щоб сформувати власну оцінку трибуналу, знадобиться час – ми очікуємо на фінальний вердикт щодо стягнення з РФ в кінці 2019 – на початку 2020 року", - додав Коболєв.

Однією з перших мішеней агресора стали активи групи "Нафтогаз" – від адміністративних будівель до "вишок Бойка", трубопроводів, підземного сховища з газом.

Як повідомлялося, після анексії Криму незаконна російська влада на півострові захопила активи Нафтогазу. Зібравши докази, компанія у 2016 році звернувся до Арбітражного трибуналу в Гаазі.

Росія протягом судового провадження стверджувала, що активи націоналізували "місцеві органи влади" ще до законодавчого оформлення Кремлем анексії Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-