Моніторинг за Керченською протокою має вестися з моря, повітря і з космосу - Клімкін

Моніторинг за Керченською протокою має вестися з моря, повітря і з космосу - Клімкін

Укрінформ
Україна проробляє з міжнародними партнерами можливості комбінованого моніторингу з моря, з повітря і з космосу за проходом українських суден Керченською протокою.

Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін в інтерв'ю "Цензор.НЕТ"

"У Берліні відбулися наші консультації з німцями та французами стосовно можливого формату моніторингової місії (щодо проходу українських суден Керченською протокою - ред.). Ми хочемо, щоб вона була постійна та ефективна... Зараз ми проробляємо можливості моніторингу і з моря, і з повітря, і вочевидь, з космосу. Ефективний моніторинг буде працювати, тільки коли скомбінувати ці методи", - сказав Клімкін.

Він додав, що другий аспект - контекст присутності військово-морських сил наших друзів у Чорному морі. Клімкін зауважив, що тут є свої нюанси, пов’язані з конвенцією Монтрьо (конвенція 1936 року, що відновила суверенітет Туреччини над протоками з Чорного в Середземне море - ред.), але українська сторона має ідеї, як це здійснити в рамках міжнародного права.

"Є ідеї стосовно купівлі або лізингу військових кораблів, спільної роботи екіпажів. Тож усі опції ми обговорюємо. Я сподіваюся, що нам вдасться здивувати Росію", - зазначив глава МЗС.

Коментуючи можливість нового проходження українських військових кораблів Керченською протокою, Клімкін висловив думку, що такі речі мають робитися за повної координації з нашими друзями, з максимальним розголосом, щоб уникнути багатьох трюків з боку Росії, і під відповідним міжнародним моніторингом.

Читайте також: Клімкін розкритикував Захід через недостатню реакцію на агресію Росії

"А от коли і головне - як, я не скажу, оскільки тоді до багатьох речей Росія підготується", - зазначив він.

Як повідомлялося, 25 листопада 2018 року Росія в районі Керченської протоки здійснила пряму військову агресію проти катерів і буксира Військово-морських сил Збройних сил України, в результаті чого 24 українських військових моряків було взято в полон.

Всі захоплені Росією українські моряки заявили слідству, що є військовополоненими. Міжнародні організації та уряди багатьох країн світу засудили факт російської агресії і вимагають від РФ негайного і безумовного звільнення українських військових.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-