Денісова просить перевірити, де тримають Балуха у Краснодарі

Денісова просить перевірити, де тримають Балуха у Краснодарі

Політв’язні
Укрінформ
Українського політв'язня Володимира Балуха етапували до російського Краснодара.

Про це у середу, 20 лютого, повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у Facebook.

“Отримала інформацію щодо переведення політв’язня Володимира Балуха для подальшого відбування покарання до міста Краснодар РФ. Вже надіслала звернення раднику-посланнику тимчасовому повіреному України у справах України в РФ Василю Покотилу. Висловила прохання перевірити умови тримання Балуха, забезпечення його медичною та консульсько-правовою допомогою. Чекаю на відповідь”, - написала Денісова.

Як повідомляв Укрінформ, 13 лютого Кримська правозахисна група повідомила, що Балуха етапували з керченської колонії в СІЗО Сімферополя. А 18 лютого - що Балуха з СІЗО Сімферополя етапували до російського Краснодара голодним і без речей. В СІЗО Краснодара відмовилися давати будь-яку інформацію з цього приводу.

Читайте також: Переведення Балуха до РФ порушує і міжнародні, і російські закони - правозахисники

Ще вчора, 19 лютого, уповноважена з прав людини в Росії Тетяна Москалькова відмовлялася коментувати цю інформацію, посилаючися на те, що за російськими законами “кінцеве місце відбування покарання не повідомляється родичам і адвокату до моменту фактичного прибуття ув'язненого”.

ФСБ Росії 8 грудня 2016 року затримала Балуха, стверджуючи, що на горищі його будинку виявили 90 снарядів та кілька тротилових шашок. Захист Балуха і правозахисники стверджують, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію - вивішені прапор України і табличку "Вулиця Героїв Небесної сотні, 18".

"Суд" Криму засудив Балуха до 4 років і 11 місяців колонії і штрафу в розмірі 10 тис. рублів (близько 4 тис. грн) за сукупністю двох кримінальних справ. Українець більше ніж 200 днів тримав голодування.

18 жовтня 2018 року Балух був доправлений у Керченську виправну колонію №2.

25 січня 2019 року йому відмовили в умовно-достроковому звільненні. Суддя мотивував рішення тим, що "відбування більше третини терміну не є переконливим доказом того, що Балух виправився".

Правозахисний центр "Меморіал" визнав Володимира Балуха політичним в'язнем.

Всього в Росії й анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму нібито за шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-