У МЗС Литви зробили заяву про анексію Росією Криму

У МЗС Литви зробили заяву про анексію Росією Криму

Укрінформ
Литва засуджує анексію Криму Російською Федерацією і закликає до звільнення українських моряків та інших громадян України, незаконно затриманих Москвою.

Про це йдеться в заяві МЗС Литви з нагоди п'ятої річниці анексії півострова.

"Литва рішуче підтримує суверенітет України, незалежність і територіальну цілісність. Ми засуджуємо поточну військову агресію Російської Федерації проти України, яка грубо порушує міжнародне право, статут Організації Об'єднаних Націй, положення Гельсінських угод та двосторонні угоди між Україною та Росією. Ми будемо продовжувати підтримувати Україну та послідовно реалізовувати політику невизнання незаконної анексії та окупації Криму п'ять років тому", - йдеться у заяві.

Як зазначається, Литва продовжуватиме прагнути до того, щоб міжнародне співтовариство посилювало свою відповідь на грубі порушення міжнародного права Росією в Криму, Донецькій та Луганській областях України, Керченській протоці та Азовському морі. У МЗС Литви також наголошують, що міжнародні санкції та санкції ЄС проти РФ повинні залишатися в силі до тих пір, поки Росія повністю не виведе свої сили з незаконно окупованої території України.

"Водночас ми повинні реагувати на поточні спроби Російської Федерації дестабілізувати ситуацію в Україні, наприклад, обмеження свободи судноплавства в Азовському морі, а також провокаційні дії російських сил, які протаранили, розстріляли і захопили кораблі українського флоту та їхні екіпажі в Чорному морі", - йдеться у заяві.

Литва засуджує ці дії та вимагає у РФ звільнення захоплених українських моряків та інших українців.

Читайте також: Литва прийняла на реабілітацію чергову групу поранених українських військових

"Ми засуджуємо ці серйозні порушення міжнародного права і закликаємо Російську Федерацію негайно звільнити моряків і всіх інших громадян України, яких вона незаконно затримала, забезпечити безперешкодний доступ до українських портів і забезпечити свободу судноплавства в Азовському морі і Керченській протоці, покласти край всім порушенням прав людини, поважати всі основні свободи в Криму, включаючи свободу ЗМІ, свободу мирних зібрань, свободу висловлення думки, віри і релігії, а також припинити переслідування кримських татар", - йдеться у заяві.

Як відомо, 20 лютого 2014 року вважається офіційною датою початку окупації Криму Російською Федерацією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-