"Суд" у Криму продовжив арешт активісту Бекірову до 12 квітня

Політв’язні
Укрінформ
Підконтрольний Росії Київський райсуд Сімферополя продовжив арешт кримськотатарському активісту Едему Бекірову до 12 квітня.

Про це повідомляє Крим.Реаліі.

"Арешт продовжено до 12 квітня 2019 року", - йдеться в повідомленні громадського об'єднання "Кримська солідарність".

Як зазначається, представник російського слідства на суді клопотав про продовження арешту на підставі того, що у Бекірова є українське громадянство, і він «може втекти на територію суміжної держави».

Адвокат Бекірова Іслям Веліляєв наполягав, що його підзахисний може перебувати під більш м'яким запобіжним заходом, оскільки він раніше не був судимий, обвинувачується у злочині, докази якого у слідства засновані тільки на свідченнях засекреченого свідка. Також він нагадав про тяжкий стан здоров'я Бекірова. Проте, суд залишив Бекірова в СІЗО Сімферополя.

Читайте також: Росія приховує дійсний стан здоров'я політв'язня Бекірова — омбудсмен

На засіданні суду в четвер Едем Бекіров заявив, що перебування в СІЗО Сімферополя принижує людську гідність, і що російське слідство намагається його зломити. Бекіров також заявив про свою невинність і нагадав, що у нього перша група інвалідності, і він фізично не міг перевозити боєприпаси.

Раніше уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова заявила, що стан здоров'я заарештованого в Криму кримськотатарського активіста Едема Бекірова - критичний.

Як повідомляв Укрінформ 12 грудня 2018 року на адміністративному пункті пропуску "Чонгар" російські прикордонники затримали Едема Бекірова, який виїхав до окупованого Крим до матері. Йому було пред'явлено обвинувачення за двома статтями кримінального кодексу РФ: ч. 2 ст. 222 (незаконні придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння вогнепальної зброї, її основних частин, боєприпасів, вчинені групою осіб за попередньою змовою) і ч. 2 ст. 222.1 (незаконні придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв, вчинені групою осіб за попередньою змовою). 13 грудня так званий "суд" в Сімферополі обрав Бекірову тримання під вартою до 11 лютого 2019 року.

Читайте також: Денісова: У Бекірова - алергія через грибок у камері

Бекіров - інвалід першої групи, без ноги, з чотирма шунтами в серці, він готувався до нової операції. В умовах СІЗО стан його здоров'я різко погіршився. 15 січня український омбудсмен Людмила Денісова повідомила, що Бекірова вивозили в сімферопольську лікарню на медобстеження. 18 січня стало відомо, що Бекирова повернули в СІЗО, незважаючи на те, що обстеження мало тривати два тижні.

Дочка політв'язня неодноразово заявляла, що стан здоров'я батька постійно погіршується через антисанітарні умови утримання, психологічного тиску і неадекватних медичних маніпуляцій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-