"Суд" продовжує приховувати матеріали перевірки у "справі Веджіє Кашка"

Укрінформ
У вівторок в окупованому Криму так званий суд "у справі Кашка" проігнорував апеляційну скаргу захисту на дії слідства, яке незаконно приховує матеріали перевірки за фактом смерті ветерана кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка.

"Суддя" Оксана Айкашева відмовила у направленні матеріалів справи на новий розгляд, повідомляє "Кримська солідарність".

"Суд апеляційної інстанції залишив в силі постанову суду першої інстанції, а саме не визнав дії слідчого незаконними в перешкоджанні ознайомлення захисту з матеріалом перевірки, виражені в приховуванні частини інформації", - йдеться у повідомленні "Кримської солідарності".

Адвокат Микола Полозов, коментуючи рішення суду в відео, розміщеному в Facebook активістом Заїром Смедляєвим, зазначив, що слідство приховує персональні дані силовиків, які "потенційно можуть бути причетні до смерті Кашка".

"Суть скарги полягала в тому, що раніше ми зверталися до Київського райсуду зі скаргою на незаконні дії слідчого Балашової, які виражалася в тому, що при ознайомленні з матеріалами перевірки за фактом смерті Кашка слідчий закрила частину інформації, а саме - персональні дані співробітників МВС Росії, Росгвардіі, які безпосередньо здійснювали затримання Веджіє Кашка і які потенційно можуть бути причетними до її смерті", - заявив Полозов.

Він наголосив, що дані дії порушують не тільки кримінально-процесуальне законодавство, а й частину 2 статті 24 Конституції Росії, тому має намір домагатися винесення окремої ухвали слідчому і її керівництву, оскільки "за наказом вона діяла".

"Це необхідно перш за все для того, щоб припинити подальші порушення з боку слідчих органів, виражені в самовільному приховуванні частини інформації, ненаданні цієї інформації, що ускладнює оскарження винесеної постанови про відмову в порушенні кримінальної справи", - заявив Полозов.

Як повідомляв Укрінформ, у лютому 2018 року адвокат Микола Полозов розпочав незалежне адвокатське розслідування обставин смерті ветерана кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка. Адвокат вважає, що смерть 82-річної активістки була не трагічною випадковістю, а наслідком надмірного і непропорційного застосування до неї сили з боку російських силовиків під час її незаконного затримання.

Читайте також: У Криму почали слухати апеляцію Полозова у "справі Кашка"

Як заявляв Полозов, за загибель Веджіє Кашка ніхто відповідальності не поніс - не було навіть формальних спроб з боку російської влади провести розслідування.

Жінка загинула 23 листопада 2017 року, в день "спецоперації" з затримання "вимагачів", які стали фігурантами "справи Кашка" - Аметова, Дегерменджі, Трубача і Чапуха. Вони обвинувачуються в тому, що вимагали від громадянина Туреччини повернути взяту в борг велику грошову суму ветерану кримськотатарського національного руху. Силовики намагалися затримати і саму 83-річну жінку, яка померла в машині швидкої допомоги. Окупаційна влада відмовилася розслідувати причини смерті Кашка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-