Верховний суд дав добро на стягнення з РФ компенсації за захоплене в Криму майно

Верховний суд дав добро на стягнення з РФ компенсації за захоплене в Криму майно

Укрінформ
Верховний суд надав дозвіл на виконання рішення гаазького Арбітражного суду про стягнення з Російської Федерації компенсації за експропрійоване в Автономній Республіці Крим майно.

Про це повідомляється на сайті суду.

Зазначається, що у липні 2018 року 18 юридичних осіб та одна фізична особа звернулися до Апеляційного суду Києва із заявою про визнання та надання дозволу на виконання рішення Арбітражного суду (м. Гаага, Королівство Нідерландів) від 2 травня 2018 року у справі про стягнення сум з боржника – Російської Федерації в особі Міністерства юстиції РФ як компенсації за їхнє нерухоме майно. Заявник доводив, що на території України є майно боржника.

Читайте також: Кримський "суд" відмовився скоротити термін Володимиру Балуху

Арбітражний суд своїм рішенням визнав, що відповідач незаконно експропріював майно позивачів у Криму. Позивачам присуджено відшкодування як компенсацію за їхні відповідні об’єкти нерухомості, а також частину витрат позивачів та відсотки на всі суми, які було їм присуджено.

Також у серпні 2018 року заявники подали до Апеляційного суду Києва заяву про забезпечення позову, в якій, зокрема, просили накласти арешт на прості іменні акції ПАТ «Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк», АТ «Сбербанк» та АТ «ВТБ Банк», кінцевими бенефіціарами яких є боржник – РФ, а також будь-які дії, спрямовані на відчуження майна.

Ухвалою від 5 вересня 2018 року Апеляційний суд Києва, діючи як суд першої інстанції, задовольнив заяву про забезпечення позову, а ухвалою від 25 вересня 2018 року – заяву про визнання та надання дозволу на виконання рішення Арбітражного суду.

Згодом ВС у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду розглянув апеляційні скарги на згадані ухвали у відкритому судовому засіданні. За результатами розгляду Верховний суд 25 січня 2019 року постановив залишити без задоволення скарги на ухвалу Апеляційного суду Києва від 25 вересня 2018 року, а вказану ухвалу залишити без змін.

Водночас апеляційні скарги на ухвалу Апеляційного суду Києва від 5 вересня 2018 року (про забезпечення позову) задоволено частково, а ухвалу Апеляційного суду Києва від 5 вересня 2018 року змінено, поінформували у ВС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-