Торік 20 кримських політв'язнів отримали реальні строки - Меджліс

Торік 20 кримських політв'язнів отримали реальні строки - Меджліс

Укрінформ
В окупованому Криму зросла кількість незаконних обшуків і арештів кримчан, етапувань політв'язнів та порушень права на справедливий суд.

Порівняльний аналіз порушень прав кримчан за останні два роки на прес-конференції у Києві представив член Меджлісу кримськотатарського народу, голова Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Якщо в 2017 році було зафіксовано 62 обшуки, то в 2018 році - 92. Показник темпу зростання становив 0,48, що свідчить про те, що кількість обшуків зростає і окупанти продовжують чинити тиск на людей", - сказав Барієв.

За його словами, збільшилася у минулому році як кількість арештів, так і тримання під вартою (без продовження запобіжного заходу). Якщо в 2017 році їх було 46, то в 2018 - 65.

"Приріст становив 0,41. Це пов'язано з тим, що в 2018 році з'явилося 11 нових політв'язнів, серед яких 8 - кримські татари. Всі вони по сьогоднішній день утримуються під вартою в кримських і російських в'язницях", - повідомив Барієв.

Всього, зазначив він, не рахуючи 24 українських військовополонених моряків, 20 кримських політв'язнів торік засуджені до реальних строків покарання.

Як вважає правозахисник, у 2018 році змінилася категорія переслідуваних окупаційним режимом кримчан.

Якщо в 2017 році під прицілом силовиків були ті, кого пов'язували з так званою "справою Хізб ут-Тахрір" та іншими релігійними справами, то в 2018 році масові обшуки і арешти проходили по відношенню до підприємців і меценатів, які "сприяли підтримці незалежної самоорганізації кримських татар, котрі виступали з культурними та освітніми проектами, і першими жертвами стали Ресуль Веліляєв і Алі Барієв", - підкреслив член Меджлісу кримськотатарського народу.

Практично на тому ж рівні, що і в 2017 році в Криму фіксується порушення права кримчан на справедливий суд.

За словами члена Меджлісу, якщо в 2017 році було 515 випадків незаконних продовжень термінів і відхилень апеляційних скарг політв'язнів, то в 2018-му році - 492.

Читайте також: Українського політв’язня Панова мають завтра вивезти з Тюмені до Омська

Що стосується незаконних затримань, зазначив Барієв, то їхня кількість зменшилася - у 2017 році їх було зареєстровано 286, а в 2018 - 92. Аналогічна картина з незаконними допитами: у 2017 році їх було 340, а в 2018-му - 152.

"На думку наших експертів, це пов'язано з тим, що в 2017 році було два випадки масового затримання людей - перший під час рейду на ринку, коли одночасно затримали 70 осіб, і другий - затримання кримських татар під час одиночних пікетів по всьому півострову", - зазначив Барієв.

Торік удвічі збільшилася кількість порушень права на найвищий досяжний рівень психічного і фізичного здоров'я. Якщо у 2017 році таких порушень було зафіксовано 38, то в 2018 - 57.

"Це можна побачити на прикладі умов тримання таких політв'язнів, як Асан Чапух і Едем Бекіров. Чапух в умовах СІЗО переніс інсульт, у нього загострилася виразка шлунку, зараз він госпіталізований і перебуває у важкому стані. Сильно погіршилося здоров'я і у Бекірова - інваліда 1 групи з чотирма шунтами в серці, ампутованою ногою і діабетом. У нього вилучили протез і милиці, а оскільки він позбавлений можливості самостійно пересуватися і обслуговувати себе, його сусіду по камері, політв'язню Руслану Трубачу, доводиться виконувати обов'язки медпрацівника і помічника. Коли у Бекірова підвищився рівень цукру в крові і його відвезли на обстеження до лікарні Семашка, де вкололи непередбачений для його форми захворювання інсулін, Бекірова в іще гіршому стані, з порушеною серцево-судинною системою, повернули до спецблоку СІЗО", - резюмував Барієв.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-