Human Rights вступилася за переслідуваного Росією адвоката Курбедінова

Human Rights вступилася за переслідуваного Росією адвоката Курбедінова

Укрінформ
Правозахисна організація Human Rights Watch виступила на захист адвоката Еміля Курбедінова, якого зажадали виключити з Кримської колегії адвокатів, заявивши, що провідний захисник кримських активістів переслідується за сміливість у своїй професійній діяльності.

Про це йдеться у повідомленні, опублікованому на офіційному сайті Human Rights Watch.

"Мало хто з юристів-правозахисників є достатньо сміливим, щоб працювати в Криму в ці дні. Нещодавній лист російського міністерства юстиції на адресу кримського адвоката Еміля Курбедінова з загрозою його професії є ще одним серйозним нагадуванням про те, що російська влада не має наміру відступати", - інформує правозахисна організація.

У повідомленні йдеться, що раніше Курбедінов був заарештований за обвинуваченням у «публічному поширенні екстремістських матеріалів» і засуджений до п'яти днів тюремного ув'язнення за публікацію в 2013 році в соціальних мережах матеріалу про зустріч в Криму прихильників руху «Хізб ут-Тахрір», який був заборонений в Росії , але діяв на законних підставах в Україні.

Читайте також: В окупованому Криму хочуть позбавити адвокатських повноважень Курбедінова

Повторний арешт Курбедінова, в результаті якого він провів уже десять днів у в'язниці, був після того, як суд засудив його за тими самими обвинуваченнями і за той самий пост, але в іншій соціальній мережі.

Незабаром після його звільнення 25 грудня міністерство юстиції Росії направило Курбедінову і Кримській колегії адвокатів листи з проханням виключити Курбедінова з колегії адвокатів до 1 березня через імовірну причетність до «екстремістської діяльності».

Як вважають в Human Rights Watch, тиск на Курбедінова демонструє спробу залякати його, "створюючи загрозу усунення його з посади адвоката, що цілком може стати наступним кроком".

"Курбедінов - провідний адвокат Криму, який займається цими політично мотивованими справами, тому не дивно, що влада прийшла за ним. Ситуація з правами людини в Криму стає все гірше й гірше, але люди за межами Криму рідко чують про це. Комплексний моніторинг прав людини там практично неможливий. Таким чином, захист правозахисників, таких як Курбедінов, важливіший, ніж будь-коли", - резюмує Human Rights Watch.

Як повідомляв Укрінформ, мін'юст Росії видав припис виключити зі складу засновників і членів Кримської центральної колегії адвокатів адвоката Еміля Курбедінова.

Сам Курбедінов заявив, що добровільно з колегії не вийде, а оскаржуватиме припис російського мін'юсту, що означає, що його намагатимуться позбавити адвокатських повноважень через суд.

Адвокат заявив, що тиск на незалежних адвокатів у Росії триває і інструментом цього тиску є російське законодавство у сфері екстремізму й тероризму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-