Силовики б'ють кримських мусульман під час етапування — журналіст

Силовики б'ють кримських мусульман під час етапування — журналіст

Укрінформ
Російські силовики б'ють кримських мусульман під час етапування на території Росії. Вони також поміщають заарештованих у спецблок без пояснення причин посилення режиму.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив журналіст Антон Наумлюк.

"Фігурантів справи Хізб ут-Тахрір (Ялтинська група) Інвера Бекірова і Вадима Сірука під час етапування з Ростова до Криму у Краснодарському СІЗО тримають у спецблоці. Причини посилення режиму утримання невідомі", — повідомив Наумлюк.

За його словами, у грудні 2017 року, коли Сірука етапували в Ростов, в СІЗО Краснодара він зазнав побиття з боку співробітників ОМОН. Про це стало відомо вже після відвідин його членами ОНК (Громадська наглядова комісія — ред.) Краснодарського краю.

"Вадима чомусь зняли з етапу, провели «планові» спецзаходи у вигляді тотального обшуку з собаками у намордниках. Відбувся такий собі інцидент з охоронцем, який «грубо поводився». У Вадима вилучили електробритву і молитовний килимок. «Нібито не «положено», але потім повернуть», — написав тоді адвокат Олександр Попков. Пізніше адвокат Еміль Курбедінов повідомив, що під час інциденту співробітники ОМОН били Сірука по руках і ногах", — написав Наумлюк.

Читайте також: "Справа Хізб-ут-Тахрір": Вадима Сірука етапували з Ростовського СІЗО до Криму

Як повідомлялося, процес над шістьма фігурантами "справи Хізб ут-Тахрір" — Муслімом Алієвим, Вадимом Сіруком, Емір-Усеїном Куку, Рефатом Алімовим, Арсеном Джеппаровим та Інвером Бекіровим — розпочався 12 квітня 2016 року і триває досі.

Бекіров і Сірук були затримані в Ялті у лютому-квітні 2016 року. Їх звинуватили у причетності до ісламської політичної організації "Хізб ут-Тахрір". Спочатку "суди" по ялтинській групі "Хізб ут-Тахрір" проходили на виїзних засіданнях в Сімферополі, потім заарештованих кримчан етапували в Ростов-на-Дону.

Суд над ними почався 12 квітня. Проти них давав свідчення так званий таємний свідок зі зміненим голосом, який стверджував, що "підсудні влаштували на території Криму шаріатський суд за участю прокурора і слідчого з них самих". Як основні "докази" провини фігурантів справи виступало відео невідомого походження, що викликало розбіжності в оцінках експертів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-