Прокуратура АРК розслідує депортацію мешканців з окупованого Криму

Прокуратура АРК розслідує депортацію мешканців з окупованого Криму

Укрінформ
Прокуратура Автономної Республіки Крим розслідує незаконну депортацію та насильницьке переміщення мешканців Криму з півострова.

Про це повідомляє прес-служба прокуратури Автономної Республіки Крим.

«Насильницьки переміщати мешканців Криму або піддавати їх депортації з півострова забороняється як нормами міжнародного гуманітарного права так й національним кримінальним законодавством України", - йдеться в повідомленні прокуратури АРК.

За даними наглядового відомства, відповідно до статті 49 Конвенції про захист цивільного населення під час війни (4 Женевська Конвенція), забороняється, незалежно від мотивів, «здійснювати примусове індивідуальне чи масове переселення або депортацію осіб, які перебувають під захистом, з окупованої території на територію окупаційної держави або на територію будь-якої іншої держави, незалежно від того, окупована вона чи ні».

Прокуратурою Автономної Республіки Крим внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 438 КК України, зокрема стосовно незаконної депортації та насильницького переміщення мешканців Криму з півострову.

Читайте також: Росія встановила в окупованому Криму ракетні комплекси С-400

15 листопада цього року, країни-члени ООН у резолюції, ухваленій на Третьому комітеті Генасамблеї ООН засудили всі спроби Росії «узаконити або нормалізувати спробу анексії Криму», включаючи автоматичне надання російського громадянство кримчанам і незаконні виборчі кампанії на півострові.

Від Росії вимагають припинити практику примусу кримчан служити в російських Збройних силах, практику депортації українських громадян з Криму і заселення півострова громадянами РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-