Експерти порахували, скільки разів Росія перешкоджала судноплавству

Експерти порахували, скільки разів Росія перешкоджала судноплавству

Керченська криза
Укрінформ
З травня 2018 року зафіксовано 727 випадків створення штучних перешкод вільному судноплавству в Чорному та Азовському морях з боку Росії.

Про це заявив голова спостережної ради «Майдану закордонних справ», експерт з питань Криму Андрій Клименко під час круглого столу на тему: "Інтервенція Росії в Чорному та Азовському морях: як запобігти російській морській агресії проти України», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«На сьогодні з початку «азовської кризи» (з 17.05.2018 - ред.) ми зафіксували 727 випадків створення штучних перешкод вільному судноплавству. Тобто 110 суден затримувались в морі безпосередньо під час руху, 301 раз штучно утримувались судна на зворотному шляху з Маріуполя в Азовському морі на якірній стоянці і 316 раз штучно затримувались судна, які йдуть до Маріуполя, коли вони з Чорного моря чекають на південній частині Керченської протоки», - заявив  Клименко.

Читайте також: МЗС Естонії виступає за додаткові санкції проти РФ через агресію на Азові

Він нагадав, що з 17 травня 2018 року, коли відбулось перше затримання українського судна в Азовському морі, «Майдан закордонних справ» проводить постійний цілодобовий моніторинг ситуації в цьому регіоні та щоденно по кожному судну фіксує тривалість його затримки.

Клименко також зазначив, що у жовтні затримання посеред моря майже припинились. При цьому росіяни вдалися до інших агресивних кроків, зокрема, за місяць зросла середня тривалість затримки суден на вході - з двох до трьох діб, середня тривалість затримки на виході - з трьох до чотирьох діб. За словами Клименка, є судна, яких тримали по 11-12 днів.

Читайте також: Порошенко: Путін бреше про Азов, як брехав про Солсбері та "іхтамнєт"

Експерт повідомив, що у зв'язку з діями РФ в цьому регіоні, майже 20% морського експорту України, який йде з  Маріуполя, може бути перекрито.

«20% нашого морського експорту може бути перекрито будь-коли. І це може залежати просто від настрою головнокомандувача РФ», - заявив Клименко.

Читайте також: Для резервістів першої черги проведуть збори - Генштаб

Як повідомляв Укрінформ, прикордонні кораблі Російської Федерації 25 листопада вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса до порту Маріуполь. Спецпризначенці Росії обстріляли і захопили три українські кораблі у Керченській протоці та понад 20 моряків.

Верховна Рада 26 листопада ухвалила закон "Про затвердження указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" на 30 днів у 10 областях у зв'язку з агресією Росії в Азовському морі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-