Окупанти порушили закони війни щодо полонених моряків - прокуратура АРК

Окупанти порушили закони війни щодо полонених моряків - прокуратура АРК

Укрінформ
Прокуратура Автономної Республіки Криму порушила справу за фактом порушення окупаційною владою півострова законів і звичаїв війни стосовно військовополонених моряків ВМС України. 

Про це  повідомляє прес-служба відомства.

"27 листопада 2018 року, прокуратура АР Крим розпочала кримінальне провадження за фактом порушення представниками так званих правоохоронних органів держави окупанта законів та звичаїв війни відносно військовополонених – українських моряків", - йдеться у повідомленні.

У прокуратурі зазначають, що представники так званих правоохоронних органів держави-окупанта порушили право військовополонених – членів екіпажу катерів ВМС ЗС України «Бердянськ», «Нікополь» та рейдового буксира «Яни Капу» - на неупереджене та нормальне судочинство.

Очільник прокуратури  АР Крим Гюндуз Мамедов зазначив, що українські моряки мають статус військовополонених та підпадають під дію Третьої Женевської конвенції. Відтак, Росія зобов’язана дотримуватись відповідних норм міжнародного гуманітарного права при поводженні з українськими моряками.

Раніше міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що захоплені російськими військовими у Керченській протоці українські моряки є військовополоненими і суд над ними неможливий.

Читайте також: У мережі з'явився повний список захоплених Росією українських моряків

Як повідомлялося, 25 листопада прикордонні кораблі Російської Федерації вчинили агресивні дії проти трьох українських кораблів, що здійснювали плановий перехід з порту Одеса в порт Маріуполь Азовського моря. Після цього спецпризначенці РФ захопили попередньо обстріляні українські малі броньовані артилерійські катери «Бердянськ» і «Нікополь», рейдовий буксир «Яни Капу». На них перебувало 24 моряки, шістьох було поранено. 

Росія оголосила про намір судити затриманих українських моряків за нібито незаконний перетин державного кордону.

Суди над 12 українцями проходять в окупованому Сімферополі 27 листопада, другу групу моряків судитимуть завтра, а поранених - пізніше в Керчі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-