Кримського екс-депутата Ганиша засудили до 12 років за держзраду

Кримського екс-депутата Ганиша засудили до 12 років за держзраду

Укрінформ
Дніпровський районний суд Києва 19 листопада засудив екс-депутата Верховної Ради АРК Василя Ганиша до 12 років позбавлення волі.

Про це повідомляє «Крым.Реалии».

«Ганиш визнаний винним в державній зраді. Суд вважає, що екс-депутат сприяв підривній діяльності Росії на території України, коли брав участь у голосуванні за російську «Конституцію Криму». Суд розцінив як протизаконну його участь у виборах в міськраду Феодосії, які відбулися у вересні 2014 року за російським законодавством. Ганиш також зобов'язаний виплатити 5 789 гривень судових витрат», - йдеться в повідомленні.

Наголошується також, що засуджений залишається під домашнім арештом до набрання чинності рішення.

Читайте також: Справа про держзраду: кримському екс-депутату Ганишу "світить" 12 років

На дебатах прокуратура просила засудити екс-депутата до 12 років позбавлення волі. Самі Ганиш і його адвокат просили визнати його невинним і повністю виправдати.

Ганиш стверджує, що «ніколи не скоював злочину проти народу і держави Україна», і свідки, на його думку, це підтвердили.

Василя Ганиша затримали 28 квітня 2015 року під час виїзду з Криму. Прокуратура АРК обвинувачує екс-депутата в тому, що він сприяв підривній діяльності Росії на території Криму і тим самим вчинив держзраду. Ганишу ставляться в провину два епізоди: голосування за російську Конституцію Криму 11 квітня 2014 року і участь у виборах в міськраду Феодосії, які відбулися за російським законодавством 14 вересня 2014 року.

Кримський політик називає обвинувачення необгрунтованими і заявляє, що він був єдиним депутатом, який проголосував проти проведення «референдуму про приєднання Криму до Росії». Він говорить, що не голосував за російську «Конституцію Криму», і в день її ухвалення прийшов до парламенту для особистої зустрічі з міністром соціальної політики. Ганиш підтверджує, що балотувався на російських виборах у міськраду. Але говорить, що робив це на прохання місцевого меджлісу, щоб «відтягнути» голоси у кандидата від Компартії.

Суд у справі Ганиша почався в серпні 2015 року. У лютому 2017 року, коли до виголошення вироку залишалося кілька засідань, Вища рада правосуддя відсторонила главу суддівської колегії Олександра Федюка. Був обраний новий головуючий у справі, і суд над Ганишем почався наново.

З квітня 2015-го по січень 2016 року Ганиш перебував у СІЗО, після цього до виголошення вироку – під домашнім арештом.

Василь Ганиш з 2010-го по 2014 роки був депутатом Верховної Ради АРК від фракції «Партії регіонів». Поєднував депутатську роботу з посадою віце-мера Феодосії, яку він обіймав з 2008 року. Був депутатом міськради Феодосії і Верховної Ради АРК двох скликань.

фото: krymr.org (RFE/RL)

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-