Брезентовий ангар без тепла та жахливі дороги - активісти про стан

Брезентовий ангар без тепла та жахливі дороги - активісти про стан "кримських" КПВВ

Укрінформ
Моніторинг громадських організацій показав, що на усіх трьох КПВВ на адмінкордоні з окупованим Кримом як і раніше відсутні центри адміністративних послуг, парковки, автостоянки та інші сервісні зони.

Про це в четвер на прес-конференції в Києві заявив аналітик "Кримської правозахисної групи" Олександр Сєдов, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"Результати моніторингу, проведеного 12-13 листопада на КПВВ з Кримом з метою подивитися, що зроблено для   створення Центру адміністративних послуг, облаштування парковок, автостоянок та інших сервісних зон, показали, що особливих змін з часу нашої попередньої перевірки в лютому цього року не сталося", - розповів Сєдов.

За його словами, на КПВВ "Чонгар" відсутнє освітлення, що утруднює перехід адмінкордону в темний час доби. Крім того, у встановленому брезентовому ангарі не передбачене опалення, в центрі з надання меддопомоги немає медпрацівників, точки з продажу квитків на потяги і автобуси не функціонують, а туалети тільки платні.

До аналогічних проблем на КПВВ "Чаплинка" правозахисник додав "жахливий стан доріг, що потребують ремонту".

Читайте також: Сквер біля посольства РФ у Києві назвали на честь Нємцова

Як наголосив Сєдов, усі вищезгадані проблеми стосуються і КПВВ "Каланчак", не рахуючи того, що там "будівля колишнього кафе переобладнана під автостанцію", яка має, проте, статус приватного підприємства.

"Усередині автостанції є місце, щоб там перебували 10-15 осіб. Це єдине тепле приміщення з усіх КПВВ. Крім того, поруч знаходиться майданчик для стоянки автотранспорту, але судячи з документів, і автостанція, і стоянка є власністю приватних осіб", - повідомив аналітик правозахисної групи.

Експерт наголосив, що на КПВВ "Каланчак" почали працювати представники Нацполіції, які допомагають прикордслужбі оперативно вирішувати проблеми упізнання українців, які перетинають адмінкордон без документів, і реагувати на скарги громадян про "незаконні дії контролюючих органів на самому КПВВ". 

Проте, на момент моніторингу на "Каланчаку" він звернув увагу, що представники Нацполіції незаконно запитували особисті дані громадян, у тому числі інформацію про паспорт, телефон нібито з метою "виявлення осіб, причетних до злочинів про порушення територіальної цілісності України".

Як заявив правозахисник, "статус підозрюваного не можуть носити усі жителі Криму, які виїжджають з окупованої території Криму, тому збір даних може бути тільки добровільним, але про це представники Нацполіції нічого не говорять", - резюмував Сєдов.

Учасники прес-конференції оприлюднили текст публічного звернення правозахисних організацій до уряду України, в якому представники правозахисних організацій інформують, що облаштування КПВВ на адмінкордоні з Кримом фактично не ведеться, попри те, що Постанова про це була ухвалена 4 липня 2018 року.

Правозахисники вимагали від Міністерства інфраструктури України, Херсонської обласної державної адміністрації і УДП «Укрінтеравтосервіс» до кінця 2018 року виділити кошти для будівництва тимчасових контрольних пунктів в'їзду на тимчасово окуповану територію України і виїзду з неї, для автомобільного сполучення і зон сервісного обслуговування перед ними.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-