Дещиця про нараду ОБСЄ: Україна не говоритиме з

Дещиця про нараду ОБСЄ: Україна не говоритиме з "офіційними представниками" Криму

Укрінформ
Росія використовує щорічну нараду ОБСЄ у Варшаві з огляду виконання зобов’язань держав-учасниць у людському вимірі для легітимізації окупаційної влади у Криму.

На цьому в інтерв’ю Укрінформу заявив посол України в Польщі Андрій Дещиця.

“Цей захід ОБСЄ використовується Росією для спроби легітимізації російської окупаційної влади у Криму. Проблема полягає в тому, що ми як офіційна українська делегація змушені сидіти за одним столом з представниками так званих громадських організацій, яких Росія пробує представити на нараді як "офіційних представників Криму". Ми не погоджуємося на таке трактування”,- заявив Дещиця.

Він звернув увагу на те, що частина учасників із Росії подають себе як "офіційних представників" різних рівнів кримської влади і отримують візи для в’їзду до Польщі, хоча перебувають у списку осіб, яким ЄС заборонив в'їзд на територію країн-членів Спільноти, або мають паспорти, видані російською окупаційною владою в Криму.

На його переконання, українська сторона повинна грунтовно проаналізувати свій підхід до участі у цій нараді з питань людського виміру і запропонувати своє розв’язання цієї проблеми.

“Потрібно проаналізувати: чи варто нам вести діалог з особами, які насправді підмінюють поняття і пробують всіляко обдурити і Польщу, і світове співтовариство, зокрема ОБСЄ. Таким чином, ми втягуємося у політику Росії, яка направлена на "відбілювання" чи легітимізацію цих осіб”,- наголосив Дещиця.

Читайте також: Дещиця привітав поляків зі 100-річчям відновлення незалежності

За його словами, нарада ОБСЄ з людського виміру, яка проходить у Варшаві, є потрібною, однак з такими “офіційними представниками” від Криму не можна вести діалог на офіційному рівні.

Одним з варіантів виходу із ситуації він назвав можливість ведення діалогу з такими особами лише на рівні громадських організацій.

“Однак, я знову підкреслюю, що людський вимір є важливим і питання прав громадян України, які продовжують проживати в окупованому Криму, питання прав кримських татар, а також і злочини окупаційної влади, повинні бути на порядку денному обговорення під час щорічної наради ОБСЄ з питань людського виміру у Варшаві”,- резюмував Дещиця. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-