Активістів у

Активістів у "справі Веджіє Кашка" затримували екс-беркутівці - адвокат

Укрінформ
Серед російських силовиків, які затримували активістів кримськотатарського національного руху у "справі Веджіє Кашка", було "як мінімум" двоє колишніх співробітників розформованого спецпідрозділу МВС України "Беркут".

Про це адвокат Микола Полозов повідомив Крим.Реалії.

«Як мінімум два співробітники Росгвардії, які здійснювали затримання Веджіє Кашка та інших активістів – колишні співробітники українського спецпідрозділу МВС «Беркут». З їх свідчень не зрозуміло, хто з них безпосередньо здійснював затримання. Всі вони в один голос стверджують, що не чинили психологічного і тим більше фізичного тиску на Веджіє Кашка. Називати прізвища цих співробітників я поки що не можу, тому що перебуваю під підпискою про нерозголошення. Крім співробітників Росгвардії при затриманні були присутні співробітники ФСБ і "Центру Е"», – розповів адвокат.

За його словами, ці дані знаходилися в матеріалах дослідчої перевірки за фактом загибелі ветерана кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка, доступ до яких йому неодноразово обмежував Слідчий комітет Росії в Криму.

Полозов також зазначив, що 7 листопада російський суд у Сімферополі продовжить розгляд його скарги на незаконні дії слідчої Надії Балашової, яка обмежувала доступ до матеріалів перевірки.

За словами миколи Полозова, він «повністю ознайомився» з текстовою частиною дослідчої перевірки і найближчим часом планує подивитися два відеозаписи: оперативну зйомку затримання кримськотатарських активістів і відео розтину загиблої Веджіє Кашка.

Раніше Полозов неодноразово повідомляв, що йому відмовляли в доступі до відео ФСБ у «справі Веджіє Кашка».

Читайте також: У фігуранта "справи Кашка" погіршується стан здоров'я — адвокат

Як повідомлялося, 23 листопада 2017 року у Сімферополі російські силовики затримали Казима Аметова, Асана Чапуха, Руслана Трубача і Бекіра Дегерменджі за нібито вимагання грошей у громадянина Туреччини, який тривалий час не повертав борг ветерану кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка. Силовики намагалися затримати і саму 83-річну жінку, проте їй стало зле і вона померла в машині швидкої допомоги. Окупаційна влада відмовилася розслідувати причини смерті Кашка.

На прохання родичів загиблої, адвокат Микола Полозов почав власне розслідування причин смерті жінки, але Слідком РФ приховує експертизи щодо смерті Веджіє Кашка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-