Діти Криму: коли окупанти відібрали батьків

Діти Криму: коли окупанти відібрали батьків

Укрінформ
Як організовується суспільна допомога дітям Криму, батьки яких постраждали від російської окупаційної влади

«Наші діти» так говорять в Криму про дітей убитого окупантами Решата Аметова, про сім'ю українського політв'язня Олега Сенцова, про тих, хто чекає з в'язниці своїх батьків, і тих, кому вже нема кого чекати, але обов'язково треба вижити.

Для того, щоб зрозуміти, чим сьогодні живе Крим, достатньо поспостерігати навколо чого люди об'єднуються, яким ідеям співчувають і які спільноти створюють.

ДІТИ СМІЛИВИХ БАТЬКІВ

Громадський рух "Бізім баллар" ("Наші діти") утворився більше двох років тому, у червні 2016 року, з метою надання допомоги дітям політв'язнів, чиї батьки виявилися неугодними новій окупаційній владі. Хто або пропав без вісті, або арештований за сміливість мати свою думку, або засуджений, як злочинець – одним словом, вони кинуті в топку російської пропагандистської машини, яка несамовито бореться з "тероризмом", "екстремізмом", а насправді – зі спробами протистояти російському режиму.

Фото: Anton Naumlyuk
Фото: Anton Naumlyuk

Сьогодні кримських дітей, у яких цей режим забрав батьків – 113, і, як правило, всі вони ростуть у багатодітних сім'ях, яким дуже важко залишатися без годувальника.

Ініціатори та організатори нового громадського руху – кримська журналістка Лілія Буджурова і гендиректор компанії "Кара Деніз Продакшн" Ельзара Іслямова – звернулися до всіх кримських татар із закликом підтримати тих, кому сьогодні найважче. Вони взяли на себе місію зі збору та розподілу фінансових коштів для цих сімей.

Гроші стали надходити на рахунки благодійного фонду, завдяки чому кожна дитина щомісяця почала отримувати фіксовану суму в розмірі 5 тисяч рублів (2,3 тис. грн). Крім того, для дітей, змушених дорослішати передчасно, влаштовують свята, щоб подарувати їм жменю щастя. Активісти збирають речі та іграшки, займаються організацією відпочинку та лікування дітей, психологічною реабілітацією, допомогою по господарству.

"Зі всіх куточків Криму та різних країн світу люди передають гроші через родичів, друзів, знайомих. Щомісяця ми отримуємо ці кошти, збираємо, розподіляємо. Ми визначили фіксовану суму і прагнемо до неї дотягуватися – це 5000 (близько 2300 гривень – КР) рублів на місяць на одну дитину. Але перед школою ми виплачуємо більше, щоб батьки могли підготувати дітей до навчання", – повідомляють на офіційній сторінці організації її ініціатори.

Вони зізналися, що від самого початку не мали великих ілюзій щодо того, що джерело благодійності, яке почало бити, перетвориться на широку річку – сьогодні всім важко в Криму. Але допомога до сьогодні надходить. Іноді затримується, але надходить – іноді звідти, звідки її найменше чекаєш.

Опікунська рада організації, членами якої є люди, що користуються авторитетом і повагою в народі, регулярно звітує про надходження коштів і знаходить потрібні слова для того, щоб рука допомоги народу не зубожіла.

"Фонд «Бізім балалар» («Наші діти») тільки за перші півтора року роботи зібрав близько 7,7 мільйона рублів (3,150 млн грн). І ми продовжуємо збір, тому що нашим дітям постійно потрібна підтримка, і ніхто не може цього зробити, окрім нас!" – говориться у черговому звіті.

ЦЕ ДОПОМОГА І САМИМ СОБІ

Розповідаючи про гарних, привітних і невинних створінь, демонструючи їхні фото, організатори руху переконують українців у необхідності допомогу тим, хто її одержує, і тим, хто її дає.

Фото: Anton Naumlyuk
Фото: Anton Naumlyuk

"Це не тільки наша допомога тим, хто її потребує. Це допомога самим собі, тому що благодійність очищає душу, яку підпитує лише красата добро. А ділячись своїм добром, ми збільшуємо його кількість у цьому світі", – вважає Лілія Буджурова.

Вона закликає допомагати, хто чим може – молитвою, співчуттям, словом.

"Ці діти не винні в тому, що живуть на території, де бути мусульманином – означає вважатися терористом. До того ж, просто так, адже в Криму, слава Аллаху, не було жодного теракту. Тепер кожен шматок хліба, який дадуть цим дітям їхні матері, буде зі смаком сліз. Але їм потрібен, щоб вижити, вирости і стати на ноги, хоча б такий хліб. Вони чекають нашої допомоги – молитвою, співчуттям, словом підтримки, бажанням поділитися з ними хлібом, – вважає журналістка.

В день, коли вона писала ці рядки, терактів в Криму дійсно не було, а того, що трапилося у Керчі 17 жовтня, ніхто не міг припустити навіть у найстрашнішому сні. Але, як видно, справжніх терористів "владі" та її силовикам відстежувати було ніколи, тому що "робота кипіла" з пошуку надуманих, міфічних і фіктивних терористів. Судячи з контингенту заарештованих, у ФСБ були впевнені, що доказом терористичних намірів є не зброя, не патрони, не схеми виготовлення вибухівки, а молитва, книга і слово, кримінальність яких "доводили" секретні свідки та сумнівні експерти.

Так, із завзятістю, гідною кращого застосування, з'являлися кримінальні справи. Заарештовуючи одного "терориста", спецслужби залишали без батька відразу декількох дітей. А одного разу список таких дітей поповнився відразу на 27 осіб.

"Страшно вимовляти це, але "Наших дітей" тепер рівно 100. (Вірніше, 99 після того, як Ахтем Чийгоз опинився на волі). Ще на початку жовтня, після арешту Рената Сулейманова та Арсена Кубедінова, список громадської ініціативи «Бізім балалар», яка підтримує з допомогою народу дітей ув'язнених кримських татар, поповнився до 73. Тепер до них додалося ще 27 дітей, у яких забрали батьків. Сьогодні суд заарештував на 2 місяці (а сумна практика показує, що це тільки початок) 6 кримських татар з Бахчисарая. У всіх – неповнолітні діти. У Сулеймана (Марлена) Асанова, Сейрана Салієва, Тимура Ібрагімова – по четверо дітей, у Ернеста Аметова – двоє, у Мемета Бєлялова – 1 дитина. А от Сервер Зекер'яєв – батько 12-ти дітей, і його дружина чекає на 13-у дитину", – повідомила Буджурова.

Цифра 100 у списку дітей, які потребують допомоги, протрималася недовго. У жовтні 2017 заарештували другу бахчисарайської групу у справі "Хізб ут-Тахрір", тому з волі російського кривосуддя ще троє кримськотатарських дітей залишилися без батьківської опіки. Ще троє дітей поповнили список організації після арешту у травні 2018 року активіста та громадянського журналіста Нарімана Мемедемінова. Суд, за клопотанням ФСБ, заарештував його за нібито екстремістські висловлювання, виявлені на відео в YouTube у 2012-13 роках.

Крім дітей Нарімана, до списку увійшли новонароджена 13-а дитина Сервера Зекер'яєва і 11-річна Мавіле, батько якої, Кязим Аметов, був заарештований у листопаді 2017 року і проходить у справі Веджіє Кашка».

Співзасновники організації не тільки постійно розповідають про нові сім'ї, в яких діти залишаються без батьків, але і дякують тим, хто допомагає цим дітям мати все те, що є у решти дітей – нормальне харчування, одяг, умови для розвитку та навчання.

"Сьогодні сім'ї ув'язнених і зниклих без вести мусульман знову отримали по 5 тис. руб. на кожну дитину від громадського об'єднання «Бізім балалар». Ця допомога продовжується завдяки тому, що не вичерпується милосердя нашого народу (і не тільки нашого, але й людей інших національностей)... Допомога продовжує надходити. Не боячись гучних слів, скажу – це якийсь соціальний героїзм нашого народу. Адже в наші дні справжній героїзм – не в тому, щоб закрити якусь амбразуру, а щодня зберігати свою гідність, просто залишатися порядною людиною... Дякую вам за ваше милосердя!", – дякують засновники організації.

Збір допомоги вдається проводити завдяки обов'язковій серед віруючих кримських татар традиції жертвувати, особливо в дні, які передують святам Курбан-байрам (свято жертвопринесення) і Ораза-байрам (свято розговіння), – на користь бідних, хворих і самотніх людей. Втім, і сам богоугодний проект був запущений у 2016 році в дні священного місяця Рамадан.

Вважається, що пожертвування в Рамадан звільняє від дрібних гріхів, скоєних людиною протягом усього місяця, коли мусульманам приписано постити.

КОЖЕН ШМАТОК ХЛІБА БУДЕ ЗІ СМАКОМ СЛІЗ, АЛЕ ЩОБ ВИЖИТИ І ВИРОСТИ, ЇМ ПОТРІБЕН ХОЧА Б ТАКИЙ

"Збираючись віддати фітр-садака (милостиню), не забудьте наших з вами дітей, дітей всієї нашої великої кримськотатарської сім'ї, батьки яких, без вини винуваті, сидять у тюрмах", – нагадує офіційний сайт організації.

Ще однією особливістю організації є те, що ініціатива, народжена і підтримана у кримськотатарському народі, поширюється на дітей будь-якої національності, батьки яких пропали безвісти або змушені одягти робу арештантів через те, що не догодили новій "адміністрації" в Криму. З 2016 року допомога благодійної організації "Бізім балалар" нарівні з дітьми кримськотатарських фігурантів ялтинської справи "Хізб ут-Тахрір" отримують і діти Вадима Сірука. А у травні 2018 року списки громадської ініціативи поповнилися ще однією дитиною, розлученою зі своїм батьком – 14-річною Ганною, дочкою Ігоря Мовенка, засудженого за "екстремізм".

Допомогу доводиться надавати найрізноманітнішу, адже російська влада не тільки позбавляєсвободи годувальників сімей, але і всіляко обмежує їхніх близьких у можливості, наприклад, оформити довіреність на землю або іншу власність, а також перешкоджає отриманню належної їм допомоги. Також їм не дають дозволу на побачення зі своїми чоловіками через їхню відмову співпрацювати зі слідством. Але об'єднавшись, такі кримські сім'ї можуть допомагати один одному у вирішенні загальних проблем.

З громадською ініціативою «Бізім балалар» у Криму тісно співпрацюють такі організації, як "Кримська солідарність". Вона відома тим, що її активісти виконують на півострові роль громадських журналістів, які оперативно інформують про обшуки, суди, арешти і навіть спроби викрадення людей. Як правило, вони ведуть прямі репортажі з місць подій, розповідаючи про активістів, мусульман чи просто небайдужих людей, які стали мішенню ФСБ.

Організацією відпочинку дітей політв'язнів допомагає займатися "Кримське дитинство".

Нещодавно в Криму запрацював і сайт "Правозахисний рух Криму", що став інформаційним ресурсом для захисту інтересів активістів "Кримської солідарності" і адвокатів, які працюють в окупованому Криму. Вони, як правило, теж потребують адвокації, оскільки захищають тих, кого переслідує окупаційний режим у Криму.

Крім того, "Кримська правозахисна група" надає експертну оцінку багатьом неправомірним судовим рішенням і діям окупаційної влади. Всі разом вони не просто чинять опір режиму, а намагаються відновити ту елементарну захищеність, злагодженість і цілісність спільноти, без яких не можуть вижити незахищені в Криму сім'ї з дітьми.

На материковій Україні проект "Бізім балалар" активно підтримують кілька громадських організацій – "Кримська батьківщина", «КрымЅОЅ», «Всеукраїнська асоціація «Альраід», "Таврійська гуманітарна платформа".

Наприклад, "Кримська батьківщина" організувала кілька благодійних ярмарків, під час яких кошти, виручені від продажу книг, сувенірів, дитячих виробів та інших виробів, відправлялися кримським дітям.

Організатором багатьох заходів є Меджліс кримськотатарського народу. Нещодавно, зокрема, ним були підведені підсумки конкурсу творів серед дітей політв'язнів на тему "Мій батько – герой".

У Духовному управлінні мусульман України «Умма», як правило, встановлюють і оголошують суму "фітр-садака" – обов'язкової для віруючих допомоги малозабезпеченим, а також надають допомогу у зборі коштів.

Державна організація "Кримський дім" теж не залишається осторонь.

Так, тиждень тому "Кримський дім" провів у Києві благодійний концерт, у якому взяли участь кримськотатарські зірки сцени – музыкат, гітарист-віртуоз Енвер Ізмайлов, джазова виконавиця Айсель Балич, а також композитор і піаніст Усеін Бекіров. Вхід на концерт для поціновувачів якісної музики, яка звучала у блискучому виконанні кращих кримськотатарських музикантів, був безкоштовний. Артисти співали і грали у рамках фестивалю "Кримський дім об'єднує серця" заради благодійних внесків для дітей кримських політв'язнів.

Енвер Ізмайлов
Енвер Ізмайлов

Гітариста Ізмайлова, якого в Європі часто називають "Іѕ my love", оваціями та тривалими оплесками не відпускали зі сцени. У своєрідній і властивій лише цьому музиканту обробці звучали в його виконанні поряд з рідною «Хайтармою» імпровізації відомих музичних хітів – «Щедрика», «Хава нагіли», композицій з репертуару британської групи Pink Floyd і австралійської AC/DC.

Айсель Балич
Айсель Балич

На концерті у супроводі групи музиканта Усеіна Бекірова, який активно гастролює в Україні, виступила кримськотатарська співачка, що має яскравий та сильний голос діапазоном в 4 октави – Айсель Балич. Приємним сюрпризом для глядачів стало побачити та почути за повітряно-легкою та "зефірною" зовнішністю кримської джаз-діви високий артистизм і музичну вишуканість під час виконання як народних пісень, так і джазових композицій.

Загалом всі музиканти, які виступили на благодійному концерті на користь дітей кримських політв'язнів, слухалися і виглядали дуже гармонійно, а овації були адресовані не тільки їхньому музичного таланту, але й громадянській позиції.

За словами програмного директора "Кримського дому" Аліма Алієва, благодійний концерт "Кримський дім об'єднує серця" зібрав 25208 гривень, 200 євро і 100 доларів.

За його словами, всі ці кошти відправлені в Крим.

Аліма Алієв
Алім Алієв

"Ми щиро вдячні і артистам, і глядачам, які брали участь у благодійному концерті «Кримський дім об'єднує серця», – зазначив Алієв.

Акції на допомогу організації "Бізім балалар" проводять не тільки у Києві.

У Львові скриньки для збору коштів та банківські рахунки для допомоги дітям політв'язнів з'явилися напередодні третьої річниці анексії Криму у 2017 році.

"Наші діти", – так говорять у Криму і далеко за його межами про дітей убитого окупантами героя України Решата Аметова, про сім'ю українського політв'язня Олега Сенцова, про тих, хто чекає з в'язниці своїх батьків, і тих, кому вже нема кого чекати, але обов'язково треба вижити.

Зера Аширова, Київ

Фото: Багмут Павло, Антон Наумлюк, Бизим балалар

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-