Тука розповів, чому не варто розривати угоду з Росією щодо Азову

Тука розповів, чому не варто розривати угоду з Росією щодо Азову

Укрінформ
Розірвання двосторонньої угоди з Росією щодо Азовського моря фактично зробить Керченську протоку російською.

Про це Громадському заявив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука.

За його словами, розірвання угоди щодо Азову означатиме, що відносини між країнами регулюватимуться міжнародним морським правом.

«Можна надувати щоки, доки не луснеш, але Росія після анексії офіційно оголосила Крим своєю територією. Відповідно, якщо ми розірвемо угоду, що діє зараз, і перейдемо в міжнародну площину, то Росія оголосить, з її точку зору, це буде абсолютно логічним, 12-мільну і 24-мільну зону уздовж кримського узбережжя (внутрішніми водами — ред.). Таким чином, Керченська протока з обох сторін фактично перекрита цими російськими зонами», — пояснив Тука.

Читайте також: Тука пояснив, чому Штати не приєднаються до «нормандських» переговорів

Водночас згідно з двосторонньою угодою РФ і України, Азовське море і Керченська протока розділені навпіл. Тука наголосив, що розірвання цієї угоди фактично означатиме повний контроль РФ над протокою.

«Зрозуміло, що ми не визнаємо анексію Криму. Але яким чином в подальшому ми можемо забезпечувати судноплавство? Використовуючи військово-морський флот? Тому я абсолютно підтримую позицію Міністерства закордонних справ і вважаю недоцільним негайне розірвання цієї угоди», - резюмував він.

Читайте також: Російська агресія в Азовському морі порушує суверенітет України - США в ООН

Нагадаємо: 25 жовтня Європарламент схвалив проект резолюції, який передбачає посилення санкцій проти Росії у разі загострення ситуації в Азовському морі. Окрім того, проект пропонує призначити «спецпосланця по Криму», який буде займатись станом справ у регіоні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-