Київ відреагував на посилення репресій в окупованому Криму

Київ відреагував на посилення репресій в окупованому Криму

Заява
Укрінформ
Міністерство закордонних справ України рішуче протестує проти чергового посилення репресій з боку окупаційної російської влади в анексованому Криму й вимагає припинення переслідування активістів.

Про це йдеться у заяві МЗС.

"Міністерство закордонних справ України рішуче протестує проти чергового посилення репресій з боку Російській Федерації щодо громадян України на тимчасово окупованих територіях АР Крим та м. Севастополя", - ідеться в заяві.

У міністерстві нагадали, що 27 жовтня російські силовики увірвалися на засідання об’єднання "Кримська солідарність" та перешкоджали його проведенню.

"Закиди адвокату Едему Семедляєву, правозахисниці Лілі Гемеджи та координатору "Кримської солідарності" Діляверу Меметову у порушенні антитерористичного та антиекстремістського законодавства є черговою спробою залякування", - підкреслили в українському МЗС.

Читайте також: Росія створює передумови економічної блокади портів України - Цигикал

Крім того, у міністерстві занепокоєні сьогоднішніми повідомленнями про нові обшуки у домівках кримських татар, які завершилися затриманням представника кримськотатарської громади Ділявера Гафарова.

МЗС вкотре привертає увагу міжнародних партнерів, що використання Росією антитерористичного законодавства для переслідування інакомислення та правозахисної діяльності на окупованих українських територіях дискредитує антитерористичні заходи світової спільноти, стороною яких є Москва.

Зовнішньополітичне відомство також заявляє про неприпустимість намірів російської окупаційної влади передати власність Меджлісу кримськотатарського народу керованому з Москви "Духовному управлінню мусульман Криму". За словами дипломатів, це є продовженням цілеспрямованої дискримінаційної політики окупаційної влади щодо кримських татар - корінного народу Криму.

"Вимагаємо від держави-агресора Російської Федерації негайного припинення переслідування активістів і правозахисників на тимчасово окупованих територіях України, звільнити всіх незаконно утримуваних громадян України та відновити діяльність Меджлісу кримськотатарського народу", - підкреслили в міністерстві.

У МЗС наголосили, що Кремль повинен у повному обсязі виконати вимоги резолюцій Генеральної асамблеї ООН "Територіальна цілісність України" від 27 березня 2014 року, "Стан з правами людини в Автономній Республіці Крим і м. Севастополь (Україна)" від 19 грудня 2016 року і 19 грудня 2017 року, а також наказ Міжнародного суду ООН щодо запобіжних заходів у рамках позову України проти РФ щодо застосування Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Як повідомлялося, 30 жовтня окупаційна влада із третьої години ночі проводила обшук у будинку кримського татарина Ділявера Гафарова у с. Жемчужина Криму Кіровського району на анексованому півострові, після чого силовики повезли його з собою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-