Прокуратура АРК звернулася до МКС щодо примусового призову кримчан до армії Росії

Прокуратура АРК звернулася до МКС щодо примусового призову кримчан до армії Росії

Укрінформ
Прокуратура АР Крим  направила до Міжнародного кримінального суду звернення щодо незаконного примусу кримчан до служби у збройних силах Російської Федерації. 

Про це інформує прес-служба Генпрокуратури.

"Прокуратура АР Крим спільно з Кримською правозахисною групою, Регіональним центром прав людини та Українською Гельсінською спілкою з прав людини до Міжнародного кримінального суду було передано нове звернення про злочини російських державних органів на території окупованого півострову. Цього разу інформація стосувалась незаконного примусу кримчан до служби в армії окупанта", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що після окупації російська влада встановила у Криму репресивний режим, який став викликом сучасній системі прав людини. Поряд з примусовим переміщенням населення, переслідуваннями та конфіскацією майна окремим аспектом політики окупаційної влади є призов кримчан на військову службу до збройних сил РФ.

Загалом, вказують у прокуратурі, з весни 2015 року під час 7 призовних кампаній до російської армії призвали не менше 12 229 українських громадян. 

"Порушивши норми міжнародного гуманітарного права, державні органи РФ створили на півострові загальну атмосферу "примусу", направлену на тих, хто відмовляється вступати до лав армії окупанта", - наголошують у відомстві.

Читайте також: Правозахисники знайшли докази, що РФ відправляє кримчан воювати в Сирію

У прокуратурі АР Крим вказують, що примушування жителів півострова служити в збройних формуваннях або збройних силах Російської Федерації забороняється як національним кримінальним законодавством України, так і нормами міжнародного гуманітарного права. 

За фактом незаконного призову жителів півострова до служби у ЗС РФ, прокуратура АР Крим порушила кримінальну справу за ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-