Туск знову закликав Москву звільнити Сенцова та інших політв’язнів

Туск знову закликав Москву звільнити Сенцова та інших політв’язнів

Укрінформ
Голова ради ЄС Дональд Туск привітав Олега Сенцова з рішенням Європарламенту щодо присвоєння йому щорічної премії ім. А.Сахарова.

Відповідне повідомлення європейський лідер розмістив на своїй сторінці в мережі Twitter.

«Вітання Олегу Сенцову, українському режисеру і письменнику, який знаходиться за гратами, з рішенням Європарламенту по Премії імені Сахарова за свободу думок. Я поновлюю свій заклик до Москви звільнити Сенцова та всіх інших політичних в’язнів, які потрапили за грати після незаконної анексії Криму Росією», - йдеться у повідомленні.

Президент Литви Даля Грибаускайте також привітала Олега Сенцова з присудженням цьогорічної премії імені Сахарова та виступила з вимогою щодо його звільнення.

Відповідне повідомлення вона розмістила на сторінці в Twitter.

«Олег Сенцов, український режисер та захисник прав людини, отримав Премію Сахарова за свободу думок 2018. Жодні репресії або ув’язнення не можуть заглушити Правди. Волю Сенцову!», - йдеться у повідомленні Президента Литовської республіки.

Читайте також: Денісова сподівається, що Сенцов зможе сам отримати премію імені Сахарова

Як повідомляв Укрінформ, Сенцов став лауреатом премії Європарламенту 2018 року за свободу думки імені Андрія Сахарова. Таке рішення ухвалили у четвер, 25 жовтня, у Страсбурзі лідери Європарламенту.

Премія за свободу думки імені радянського дисидента і правозахисника Андрія Сахарова була заснована Європейським парламентом у 1988 році. Її вручають людям, які відзначилися "винятковим внеском у боротьбу за права людини". Матеріальний еквівалент премії становить 50 тис. євро.

Український кінорежисер, кримчанин Олег Сенцов незаконно засуджений у Росії до 20 років позбавлення волі за обвинуваченням у підготовці терактів в окупованому Криму. Режисер заперечує обвинувачення, його захист і правозахисники називають їх політично мотивованими.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-