Денісова назвала інформацію РФ про політв’язнів “брехнями без меддовідок”

Денісова назвала інформацію РФ про політв’язнів “брехнями без меддовідок”

Укрінформ
Російська сторона надає неактуальну інформацію щодо стану здоров'я українських політичних в'язнів у відповідь на запити Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової.

На цьому українська омбудсмен акцентувала на своїй сторінці у Facebook.

«На мій запит щодо стану здоров'я Балуха, Чапуха, Дегерменджи та Джеппарова відповів Михайло Федотов (глава Ради з прав людини при президентові Російської Федерації - ред.)... До речі, це відповідь на мій серпневий запит. Задумайтеся: пройшло майже два місяці. Інформація про здоров'я наших політв'язнів уже просто неактуальна», - зазначила Денісова.

Свій допис вона проілюструвала фотокопією листа від Федотова.

«Вчитайтеся і самі пересвідчіться, що ми на війні. У цьому випадку - інформаційній», - додала омбудсмен.

Читайте також: Денісова просить Європу розслідувати катування струмом українця Дудки у Криму

Водночас вона звернула увагу на те, що за інформацією Федотова, політв'язень Володимир Балух голодував нібито лише місяць.

«Радник президента РФ написав, що українець Володимир Балух голодував тільки місяць. Не більше 200 днів, які підраховували всі, а лише 30. І ніби в кінці квітня політв'язень відновив харчування. Та ми всі знаємо, що лише 9 жовтня Володимир Балух написав листа про призупинення протесту на час етапу до колонії», - зазначила Денісова у своєму дописі.

За її словами, стан здоров'я українця Балуха та трьох іншим політв'язнів російські медики оцінюють як нібито задовільний, не підтверджуючи ці заяви документально.

«Російський чиновник запевняє, що усіх хлопців оглядають лікарі та надають їм необхідну медичну допомогу. Я втомилася читати ці брехні РФ без медичних довідок, які регулярно вимагаю і досі чекаю», - зауважила Денісова.

Як повідомляв Укрінформ, український політв'язень Володимир Балух вирішив на час етапування до колонії призупинити голодування, а після прибуття на місце відбування покарання продовжити свій голодний страйк і не надівати тюремну робу.

3 жовтня підконтрольний Росії Верховний суд Криму переглянув попередній вирок українському політв'язню Володимиру Балуху і ухвалив остаточне рішення - 4 роки і 11 місяців позбавлення волі.

5 липня підконтрольний окупаційній владі Раздольненський районний суд Криму визнав Балуха винним у нібито побитті начальника ізолятора тимчасового тримання та засудив його до 5 років позбавлення волі та штрафу 10 тисяч рублів.

Балух оголосив голодування 19 березня на знак протесту проти сфабрикованої щодо нього справи. На 205-му дні голодування призупинив свій протест. За даними адвоката Дмитра Дінзе, в українця після більше 200 днів голодування є підозра на виразку або панкреатит.

Усього в Росії та анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-