Більшість “суддів”, які переслідують кримчан, працювали в Україні - правозахисники

Більшість “суддів”, які переслідують кримчан, працювали в Україні - правозахисники

Укрінформ
"Кримська правозахисна група" задокументувала групу "суддів", які незаконно переслідують кримчан.

Із квітня 2014 по вересень 2018 року "влада" Криму, значно обмеживши свободу мирних зборів, притягнула до адміністративної відповідальності 353 осіб, до кримінальної - 12, повідомляється на сайті "Кримської правозахисної групи".

"Ми промоніторили ситуацію з переслідуванням жителів Криму за свободу мирних зборів, тобто учасників мирних акцій і тих, кого такими вважають. У тому числі ми зафіксували "суддів", які виносять ці рішення, явно неправомірні. Свобода мирних зборів взагалі не повинна обмежуватися, якщо це не загрожує національній безпеці, тим паче з використанням законодавства країни-окупанта, що порушує міжнародне гуманітарне право", - розповів аналітик "Кримської правозахисної групи" Олександр Сєдов.

За його словами, російські "судді" в Криму затвердили 367 рішень про притягнення до адміністративної відповідальності та оштрафували підсудних лише за мирні збори на загальну суму майже на 4 мільйони рублів. У списках "судів"-порушників правозахисники зареєстрували приблизно чверть громадян Росії, решта - колишні українські судді.

Читайте також: "Влада" Криму не випускає журналіста Семену на лікування до Києва

Зокрема, у «справі 26 лютого» за мітинг під Верховною Радою Криму 2014 року Ахтема Чийгоза, як організатора, засудили до 8 років позбавлення волі.

"Суддя" Віктор Зіньков у нашому звіті фігурує як людина, яка винесла максимальний вирок щодо учасників мирних зборів", - повідомив Сєдов.

Експерт переконаний, що Зіньков добре знав, що порушує закон.

"Він мав розуміти, що країна-окупант не може поширювати свій Кримінальний кодекс на окуповану територію. Це стосується не лише свободи мирних зборів, а й кримінальних справ щодо мусульман, щодо так званих "українських диверсантів" і безлічі інших справ. Це неправосудна система - "судді" є ширмою для репресивної машини Росії на окупованій території", - вважає аналітик КПГ.

За його словами, справи, пов'язані зі свободою мирних зборів - в основному адміністративні, але є й кримінальні, де також зафіксовані рекордсмени.

"Наприклад, Віктор Можелянський з "Київського районного суду" Сімферополя, який виніс рішення щодо більш як 30 справ. Усі його рішення пов'язані з позбавленням волі. Плюс "суддя" Галина Редько, яка у "Верховному суді" теж винесла понад 30 рішень", - повідомив Сєдов.

Окрім того, правозахисник вказав на те, що рішення про продовження термінів утримання під вартою приймалися у "Верховному суді" Криму і там же - розглядувалися апеляції на ці рішення.

Таким чином, резюмував Сєдов, "одні й ті самі "судді" розглядали апеляції на свої рішення, і про правосудність говорити не доводиться".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-