Стрічку

Стрічку "Бранці Кремля" показали у виші Кольченка

Укрінформ
Документальну стрічку «Бранці Кремля» показали у Таврійському національному університеті ім. В.І.Вернадського в Києві, студентом якого є політв'язень Олександр Кольченко.

Показ стрічки організований Міністерством інформаційної політики спільно з вишем, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як розповіла після показу перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова, фільм був створений до четвертих роковин окупації Криму Росією, його перекладено англійською, арабською та турецькою мовою.

«Ми розуміємо, що мета РФ абсолютно чітка: з одного боку, вичавити всіх активних, хто не хоче жити в російській дійсності. З іншого боку, примусити всіх тих, хто живе в Криму зі своїх причин, бо не в усіх є можливість залишити Київ і зовсім не всім варто це робити, змусити їх мовчати», - зауважила Джапарова.

За її словами, подібні фільми і видання дають змогу показати зовсім іншу реальність.

«Ми хотіли показати, що є абсолютно конкретні символи цього опору. Люди, які страждають через свою позицію... Кожен, хто має сьогодні український паспорт, на жаль, може бути використаний у системі для того, щоб потім Російська Федерація могла переконувати, що є шпигуни, диверсанти, терористи, екстремісти, хунта, бандери, і багато інших мемів, які на сьогодні активно розкручуються», - зазначила перший заступник міністра.

В обговоренні фільму взяла участь і мати політв'язня Кремля Олександра Кольченка - Лариса Кольченко. Вона розповіла, що її син розпочав навчання ще у Сімферополі, провчився 2 роки на географічному факультеті, а у 2014 році за свою проукраїнську позицію потрапив у поле зору ФСБ та був затриманий.

«За кожними сухими фактами хронології - зламані долі, трагедії в родині. Це дуже страшно усвідомлювати. Сьогодні, перебуваючи тут, я з жалем усвідомлюю, що мій син міг нині бути серед вас, учитися, здобувати освіту. Але цього не сталося. Та Саша, мій син, по життю оптиміст. І я дуже сподіваюся, що найближчим часом йому вдасться довчитися. І що під тиском громадськості й Олег (Сенцов - ред.), і Саша, і інші політв'язні повернуться», - сказала мати політв'язня.

Присутні на показі стрічки одні з її героїв - колишні політв'язні заступники голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров та Ахтем Чийгоз закликали молодь брати участь в акціях на підтримку бранців Кремля.

«Я до вас звертаюся з закликом ходити на ці заходи. Не треба боятися. Серед вас теж вчаться мої діти, і вони регулярно їздять у Крим і разом зі мною ходять на всі ці мітинги. Для чого тоді ми проходимо цей етап боротьби, війни, якщо хтось думає, що чиїсь діти нехай сидять, а чиїсь - активно беруть участь проти окупації, захищають?... Не треба боятися. Виходьте та підтримуйте. Для людей, котрі сидять, це дуже важливо. Вони просто відчувають вашу підтримку, як і ми відчували», - зазначив Чийгоз.

Його підтримав і Умеров, закликавши по змозі «брати участь в усіх заходах, які спрямовані на деокупацію та повернення Криму».

«Від нас із вами залежить, повернемося ми на свою землю чи ні, повернеться Крим у склад України чи ні, і взагалі, хочеться жити у вільній країні та бути вільним громадянином, а для цього необхідно боротися», - наголосив Умеров.

Читайте також: На нараді ОБСЄ Росію закликали звільнити політв’язнів

Документальний фільм «Бранці Кремля» знято телеканалом іномовлення UA|TV на замовлення Міністерства інформаційної політики України. Він присвячений вшануванню патріотизму та мужності політичних ув'язнених у боротьбі проти окупації Російської Федерації.

Як відомо, кримчан Олега Сенцова і Олександра Кольченка затримали представники російських спецслужб у Криму в травні 2014 року за обвинуваченням в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за обвинуваченням у терористичній діяльності на території Криму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали.

Правозахисний центр "Меморіал" вніс Сенцова і Кольченка у список політв'язнів.

Загалом у Росії й анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-